”Vare sig de eller vi vet hur det ligger till”: Wolodarski ”försvarar” skandalpublicering

DN-redaktören Peter Wolodarski. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 4 mar 2018 2018-03-04
E-post 353

STOCKHOLM Efter flera turer med DN-publiceringar om påstådda sextrakasserier från riksdagens talman Urban Ahlin (S) har dagstidningen kommit att ifrågasättas för sin rapportering. Nu försvarar chefredaktören Peter Wolodarski. ”Vare sig de eller vi vet hur det ligger till”, skriver han på Twitter.

Sedan november förra året har Dagens Nyheter pekat ut riksdagens talman Urban Ahlin (S) som en person som kan ha gjort sig skyldig till sextrakasserier. I första hand rapporterar tidningen om olämpliga SMS som talmannen skickat till en kvinna för ungefär tio år sedan.

Men uppgifterna ifrågasätts från flera håll. Uppgifterna kom att utredas av Socialdemokraternas dåvarande gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg kort efter att SMS:en hade skickats. Den utredningen fann inte att SMS:en var allvarligare än att det räckte med ett utvecklingssamtal med Ahlin.

Men när DN rapporterar om saken tio år senare har händelsen fått nya proportioner. Med anonyma källor återger tidningen samma anklagelser. Det är bara Cecilia Eklund, tidigare Mona Sahlins pressekreterare, som uttalat sig i eget namn.

Enligt Eklund ska Ahlins SMS vara sexistiska och hon påstår sig ha sett SMS:en, men vill inte återge exakt vad det stod.

Flera kritiker menar att rapporteringen från Dagens Nyheter är spekulativ och sensationssökande. När tidningens chefredaktör bemöter kritiken pekar han på att ingen egentligen vet vad som hänt.

”Vi har haft ett omfattande källmaterial som jag i rollen som utgivare granskat. Så många anmärkningsvärda saker i det att publicering var motiverad. Riksdagens utredare har sannolikt inte talat med exakt samma personer, men vare sig de eller vi vet hur det ligger till”, skriver Wolodarski på Twitter.

Den förklaringen möter ännu mer kritik. En av de som länge uppmärksammat DN:s rapportering om Ahlin är Johan Westerholm från sajten Ledarsidorna.

– Det är inte seriöst för en stor dagstidning att publicera anklagelser och sedan försvara sig med att ingen egentligen vet hur det ligger till. Det är sådant Avpixlat brukade ägna sig åt, säger Westerholm.

Tycker du att Peter Wolodarskis förklaring håller?
2867 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag