Varken KD eller M tänker hindra SD från att ansluta sig till Uppsala-Alliansen

Foto: Gulundin/Wikipedia
  • Tisdag 11 Dec 2018 2018-12-11
E-post 281

UPPSALA SD kommer göra ett nytt försök att kuppa in sig liksom de gjorde i regionfullmäktige tidigare under året då man skrev samma gruppnamn som Socialdemokraterna gjorde på sina listor – det befarar Eva Edwardsson (L), skriver UNT.

Förra gången SD försökte kuppa till sig ett mandat föll tricket på ett skrivfel. Eftersom SD och S tillsammans hade fått fler mandat tillsammans än vad de hade fått enskilt hade S tvingats att göra upp med SD om fördelningen av mandatplatserna.

Om SD väljer att ansluta sig till gruppbeteckningen Uppsala-alliansen – bestående av M, KD och C – tänker Eva Edwardsson fråga dessa partier om de bekänner detta som ett politiskt samarbete med SD. Hon tror nämligen att Uppsala-alliansen har öppnat sina dörrar för SD.

– Det är annorlunda nu än i regionfullmäktige. De ser ut som att Uppsala-alliansen inte motsätter sig ett samarbete, säger Eva Edwardsson till UNT.

Filip Jovivic (L) ledamot i regionfullmäktige i Uppsala har idéer kring hur SD ska hindras till inflytande.

Två av Uppsala-alliansens partier bekräftar att man inte kommer vidta åtgärder mot att SD ansluter sig till Uppsala-alliansen.

– Vi kommer inte att motsätta oss det, säger kommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M).

Kommunalrådet Jonas Segersam (KD) understryker att man inte behöver svara på Eva Edwardssons fråga om samarbete men svarar ändå att KD inte kommer hindra att SD ställer sig under samma gruppbeteckning som de själva.

– Inget i vallagen anger att vi måste svara på den frågan. Vi kommer inte att motsätta oss om de vill använda gruppbeteckningen Uppsala-alliansen, säger han till UNT.

Alla partierna i allianstrojkan är dock inte överens i frågan. Centerpartiets gruppledare i Uppsala Zarah Lifvendahl förklarar att de inte är intresserade av några nytillskott i alliansen.

– Vi samarbetar bara med Moderaterna och Kristdemokraterna. Vi har inget samarbete med några andra, säger hon till UNT.

Eva Edwardssons farhågor kan däremot visa sig vara ogrundade eftersom SD själva säger att de i nuläget inte har några planer på att upprätta ett politiskt samarbete med Uppsala-alliansen.

Läs även: Åkesson om Lööfs besked: ”Närmare ett extraval”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag