Världens största penningtvättshärva

Foto: Sebastian Arrhenius (CC0 1.0)
  • Tisdag 17 Nov 2020 2020-11-17
E-post 411

KRÖNIKA ”Världens största penningtvättshärva” kallar journalisten Birgitta Forsberg Swedbanks penningtvätt i Baltikum. Enligt Forsbergs försiktiga uppskattning, i hennes nya bok om härvan, rör det sig om minst 3 000 miljarder kronor. Sannolikt betydligt mer.

Listorna på penningtransaktioner vill aldrig ta slut. Det är skumraskföretag och bulvaner. När ryska och baltiska oligarker flyttar pengar till bankkonton i Schweiz ser Swedbank till att ta del av kakan genom att bistå med bankkonton. Pengar som inte bara kommer från de råvarutillgångar och den tillverkningsindustri som oligarkerna roffade åt sig på 1990-talet, utan även från människohandel, knark och annan kriminell verksamhet.

Efter att penningtvättshärvan uppdagades för några år sedan har Swedbank gjort allt för att skademinimera och se till att så få personer som möjligt ställs till svars. Samma tysthetskultur råder även inom den politiska eliten, eftersom de vet att även bland dem borde det rulla gott om huvuden.

Storbankernas verksamhet i Baltikum har nämligen byggts upp i skön förening mellan svenska staten och bankkapitalet. Redan innan de svenska storbankerna var den svenska staten på plats. 1993 startades en filial till Stockholms handelshögskola för att utbilda en egen stab av ekonomer och banktjänstemän. Skolan har finansierats av hundratals miljoner från svenska skattebetalare.

Några år senare kom de svenska storbankerna och tog över på den baltiska marknaden. Bostadsmarknaden privatiserades och den framväxande över- och medelklassen försågs med lån från svenska banker. Från 2000 till 2007 steg fastighetspriserna med 700 procent.

När bubblan sprack 2008 klev svenska staten in och skyddade de svenska storbankerna. Lettland – där Swedbank har sitt huvudkontor och Stockholms handelsskola sin filial – drabbades värst.

För att rädda bankvinsterna från utlåningen – i Lettland hade endast 20 procent av befolkningen banklån – skickades notan till främst övriga 80 procent. Ekonomin krympte med en fjärdedel från 2008 till 2010. De offentliganställda fick sina löner sänkta med upp till 40 procent. Hälften av alla sjukhus stängdes. Antalet fattigpensionärer sköt i höjden och matköerna ringlade fram. Samtidigt infördes nya regler som gjorde det möjligt för rika utlänningar att köpa upp bostäder och fastigheter för att hålla priserna och därmed bankvinsterna uppe.

Baltikum har blivit ett Klondyke för spekulation och skrupelfritt företagande i lagens gråzoner, för att flytta förmögenheter till Schweiz och andra skatteparadis och göra svarta pengar till vita profiter. Och mitt i allt detta står de svenska storbankerna uppbackade av svenska staten med händerna långt ner i dynghögen. Pengar är ju som dynghögar, de luktar först när man börjar rota i dem.

Världens största penningtvättshärva är bara en liten del av denna smutsiga historia där såväl den ekonomiska som den politiska eliten är indragen. Inte så förvånande att de tillsammans försöker lägga locket på och endast hänga ut den före detta vd:n Birgitta Bonnesen som skyldig till brott. Hon är sannolikt skyldig på alla punkter, men just nu spelar hon bara rollen som bondeoffer för att skydda övriga skurkar och se till att den lönsamma verksamheten i Baltikum kan fortsätta.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag