Varnade för säkerheten på skolan i Trollhättan: ”Vet ni inte vad hederskultur är?”

Rita Paulsson Svensson Bilden är ett montage.
  • Torsdag 22 okt 2015 2015-10-22
E-post 1205

TROLLHÄTTAN Nyligen varnade kommunfullmäktigeledamöter i Trollhättan för bristande säkerhet i anslutning till ett café. På torsdagen inträffade ett våldsdåd med minst en död och flera skadade. – Vi vill att caféet ska stängas omgående. Både för att barnen inte mår bra, men även för deras säkerhet, säger Rita Paulsson Svensson (Fp) till Nyheter Idag.

Redaktionens kommentar: Det finns inga uppgifter om att den tragiska händelsen har med hederskultur att göra. Artikeln syftar på en tidigare diskussion i Trollhättans kommunfullmäktige där politiker såg allvarligt på säkerheten i skolan med anledning av att ett café för vuxna finns i samma lokaler som skolbarnen. Det var i samband med den diskussionen som citatet om hederskultur yttrades.

På torsdagen kom larmet om ett våldsdåd på en skola i stadsdelen Kronogården i Trollhättan. I skrivande stund har en människa bekräftats död och det ska vara en lärare. En 11-åring och en 15-åring vårdas för stickskador samt ytterligare en lärare är skadad. Vidare vårdas den misstänkta gärningsmannen för skottskador efter att polis ingrep.

Skolinspektionen varnade för säkerheten

Lokaltidningen TTELA berättar att säkerheten i skolan var uppe för diskussion nyligen i kommunfullmäktige i Trollhättan och det framfördes krav om att stänga det café på skolan där våldsdådet har inträffat. Kritiker menade att det är högst olämpligt att låta ett café med vuxna individer inrymmas på samma plats som en skola för barn.

– Vet ni inte vad hederskultur är? Många av de här barnen växer upp i patriarkala familjer, som jag gjort. Här sitter de här männen och fikar timma efter timma, tror ni att flickorna kan vara sig själva då, frågade Rita Paulsson Svensson i fullmäktige under sammanträdet, enligt lokaltidningen TTELA.

Diskussionen kom upp efter att Moderaten Remigiusz Bielinski ställt en fråga till utbildningsnämndens ordförande Mats Wiking (S) som rörde just säkerheten på skolan med anledning av caféet. Även Fahimeh Nordborg i Vänsterpartiet ska ha deltagit i fullmäktigedebatten, men hon tog frågeställningen med ro.

– Vi ska ha möte på onsdag. Kanske kan caféet flyttas lite hit eller dit, svarade Fahimeh enligt TTELA.

”Vi vill att caféet ska stängas omgående”

Nyheter Idag har talat med Rita Paulsson Svensson och hon förklarar att både Folkpartiet och allianspartierna krävt att caféverksamheten med vuxna omgående bör avbrytas, just på grund av säkerhetsskäl.

– Kommunfullmäktige sammanträdde i måndags och där var vi tydliga från allianspartierna och Folkpartiet att vi vill att caféet ska stängas omgående. Både för att barnen inte mår bra, men även för deras säkerhet. Det var vi väldigt tydliga med.

Det omnämns en granskning av skolinspektionen, är caféet centralt i detta?

– Ja, caféverksamheten har kommenterats i skolinspektionens rapport. Där har de hotat med vite om 600 000 kronor om inga åtgärder arbetas fram omgående.

Ni ville stäng caféet på grund av elevernas säkerhet. Har ni fått några varningssignaler innan om att något kunde hända?

– Ja, alltså i Trollhättan har vi det stora segregerade området. Folkpartiet har tagit upp frågan för över ett halvår sedan och satt igång den här diskussionen i kommunfullmäktige för att vi ska sätta press på majoriteten här i Trollhättan eftersom vi förstår att det inte hänt så mycket. Kronogården är ett av de mest segregerade områden i Sverige.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag