Varnar att ny judeförintelse väntar med KD och högern – minuter innan Löfven går upp på samma scen

Foto: Nyheter Idag samt Pontus Persson
  • Onsdag 1 maj 2019 2019-05-01
E-post 10323

UMEÅ Bara minuter innan Stefan Löfven kliver upp på scenen i Umeå håller Lina Farhat från S-kvinnor ett tal där hon varnar att en ny judeförintelse väntar med ”högern”. Farhat nämner specifikt KD och Ebba Busch Thor samtidigt som hon påpekar att ”förintelsen inte började med gaskamrarna”. Minuter senare står statsminister Löfven på samma scen och beskriver både M och KD som högerextrema partier.

I ett videoklipp från Umeå strax innan statsminister Stefan Löfven ska hålla sitt första maj-tal syns och hörs Lina Farhat från S-kvinnor när hon håller tal på scenen. Inledningsvis beskriver hon en mörk bild av Sverige med rasister i riksdagen och nättroll i sociala medier. Invandrares situation i dagens Sverige har likheter med 30-talets Tyskland, menar hon.

– Påminner inte detta om judars situation under Hitler-tiden? frågar hon retoriskt från scenen.

Sedan går hon riktigt långt i sitt resonemang och varnar att en ny judeförintelse kan bli aktuell. Skulden för detta lägger hon på ”högern” i Europa och hon nämner specifikt Kristdemokraterna och KD-ledaren Ebba Busch Thor.

– Kom ihåg kära medmänniskor, förintelsen började inte med gaskamrarna. Högern har aldrig varit så bra organiserade i Europa, men dom mobiliserar i detta nu för att ta makten. Samtidigt håller det på att bildas ett nytt högerblock i Sverige. Ingen har väl missat att KD, med Ebba Busch Thor i spetsen, kommer att samtala med Sverigedemokraterna.

Minuter senare: Löfven beskriver M och KD som högerextrema

Bara minuter efter att Lina Farhat varnat att nya judepogromer väntar med KD och det nya högerblocket kliver statsminister Stefan Löfven upp på samma scen. Även han är inne på samma linje som det resonemang Lina Farhat precis har torgfört. Löfven vände sig direkt till medlemmar i KD och M med en rak uppmaning.

– Bidra inte till att ge dem mera makt! Högerextremismen behöver motståndare – inte kopior!

Det citatet från Löfven har väckt stark kritik i sociala medier. Även från Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kritiserar Socialdemokraterna i en skriftlig kommentar till TT.

”Svensk socialdemokrati skämmer ut sig. Att en statsminister i en västerländsk demokrati utmålar två demokratiska oppositionspartier, Moderaterna och Kristdemokraterna, som högerextrema är unikt. Stefan Löfven tar debatten till nya bottennivåer”, skriver han.

Nyheter Idag söker Kristdemokraterna för en kommentar. I nedan klipp från Pontus Persson, som befann sig på plats i Umeå, kan du höra Lina Farhats tal som börjar 9 minuter in i klippet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag