Varningen till Björklund: ”Risken är att M, KD och SD tar fram de värsta sidorna hos varandra”

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 8 jan 2019 2019-01-08
E-post 938

”Blir Kristersson statsminister får Åkesson makt, oavsett löften eller retorik”, varnar Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg i en intervju med Nyheter Idag. Om så sker riskerar Liberalerna inte bara en svekdebatt gentemot väljarna, det kan även gå så illa att de i framtiden inte finns kvar i riksdagen.

Liberalerna riskerar göra ett ödesdigert misstag om de släpper fram en Alliansregering som är beroende av stöd från SD. Det menar Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg efter att flera liberala politiker gjort gemensamma utspel i debattartiklar. I en tweet varnar Lindberg bland annat att L i praktiken kan bli stödparti åt ett konservativt block.

Till Nyheter Idag utvecklar Lindberg sitt resonemang.

– Jag tror den lite mer SD-vänliga falang som finns i L begår ett misstag om de tror att liberala kärnväljare tycker S är ett större problem än SD. De vill behålla ”Birgitta Ohlsson”-väljarna men strunta i deras politik. Det kommer inte att hålla, säger han.

I händelse av en Alliansregering kommer Moderaterna ha ledartröjan, ett parti som kallar sig liberalkonservativt. Men Lindberg, som varnar för ett renodlat konservativt block, säger att det inte spelar någon roll.

– Vad M kallar sig är inte väsentligt. De liberala väljarna lär i längden inte tåla att bli underlag åt det Björklund kallade ”en liten högerregering”. Särskilt inte rörliga marginalväljare i storstäder.

Vilket inflytande bedömer du att Sverigedemokraterna kan få i en sådan regering?

– SD skulle kunna bli tongivande för en M/KD-regering på flera områden, lite som Dansk Folkeparti blivit i Danmark. Om SD lägger ner rösterna faller ju en sådan regerings politik vilket ger ett utmärkt tillfälle till utpressning. Första större tillfälle är vårbudgeten så den kan regera i fyra månader innan fällan slår igen på allvar.

Om så sker målar Lindberg upp en dyster framtid för svensk politik där flera partier ”tar fram de värsta sidorna hos varandra”.

– Sverige skulle troligen bli mer slutet och mer polariserat. SD:s ekonomiska politik skulle skapa ökade klyftor och större ojämlikhet vilket drabbar vanligt folk, en politik M delar. SD:s angrepp på kvinnors rättigheter skulle kunna göra Sverige mindre jämställt, KD har ju delvis samma politik. Risken är att M, KD och SD tar fram de värsta sidorna hos varandra.

Utesluter att Kristersson kan regera utan inflytande från SD

Under tisdagen meddelade SR Ekot att Allianspartierna diskuterar en överenskommelse som ska stänga ut SD från politiskt inflytande. Ekot använder termen ”anti-SD-klausul”, en slags garanti för att C och L ska kunna tänka sig att släppa fram Kristersson. Kort efter att flera medier uppmärksammat nyheten varnade Åkesson för att SD kan komma att fälla Kristersson.

”Vårt huvudfokus är dock att ge de mer än en miljon människor som röstat på Sverigedemokraterna största möjliga inflytande över samhällsutvecklingen. Det styr hur vi trycker i kommande statsministeromröstningar”, skrev Åkesson bland annat.

Lindberg bedömer att det i praktiken är omöjligt för Kristersson att regera utan stöd från SD.

– Nej, rent matematiskt krävs i så fall en annan mandatfördelning. Blir Kristersson statsminister får Åkesson makt, oavsett löften eller retorik.

Och av samma anledning kan det få stora konsekvenser för Liberalerna och Jan Björklund om de hoppar i säng med Kristersson. Det skulle kunna gå så långt att Liberalerna riskerar åka ur riksdagen, varnar han.

– Om L släpper fram Kristersson och ger SD makt har de svikit sitt viktigaste vallöfte och Jan Björklund det löfte han högtidligt gav till sina barn. Denna typ av svek har potential att driva fram ett nytt partilandskap och det är inte säkert L ens finns mer i ett sådant.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag