Vatikanstaten om att stoppa IS: ”Våld kan bli nödvändigt”

Peterskyrkan i Vatikanstaten. Foto: Christoffer Jonsson / Nyheter Idag
  • Tisdag 17 mar 2015 2015-03-17
E-post

VATIKANSTATEN Vatikanen har tröttnat på Islamiska statens våld mot oskyldiga religiösa minoriteter i Mellanöstern. Om inte en diplomatisk lösning hittas förordar den katolska mikronationen nu att omvärlden tar till våld för att stoppa islamisterna.

I en intervju med vatikanska sajten Crux ger Vatikanens sändebud till FN, ärkebiskop Silvano Tomasi, sitt stöd till militär intervention i Mellanöstern för att stoppa Islamiska staten/Daesh.

Ärkebiskopen menar att en FN-ledd koalition bestående av både väststater och länder i Mellanöstern primärt bör fokusera på att lösa konflikten med diplomatiska medel, men om det inte lyckas ska man sätta in militär mot Daesh.

– Men om inte det är möjligt, då kommer våld att bli nödvändigt, förklarade Tomasi för Crux.

Uttalandet är mycket uppseendeväckande då Vatikanstaten traditionellt har vänt sig emot militära interventioner.

Daesh har under sina härjningar i Mellanöstern och Nordafrika anfallit flertalet kristna byar och Påve Franciskus har själv sagt att användandet av våld numera kan vara legitimt för att få stopp på en ”orättfärdig angripare”.

Bollen ligger hos FN

Tomasi lägger det yttersta ansvaret för att något ska göras på FN och Säkerhetsrådet.

– Det kommer att vara upp till Förenta Nationerna och dess medlemsstater, särskilt Säkerhetsrådet, att besluta om hur exakt en denna nödvändiga intervention ska se ut, berättade ärkebiskopen för den vatikanska nyhetssajten.

Vatikanstaten har själv ingen armé. Uttalandet är således ämnat att få andra stater att intervenera i Mellanöstern. Den extremt lilla mikronationen ställer enbart upp ett kompani gendarmer. Katolska kyrkan har i sin tur ett eget kompani som bland annat ansvarar för Påvens säkerhet. Denna enhet kallas för Schweizergardet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag