Växjö tillåter böneutrop – men inte katolska kyrkans klockringning

Sankt Mikaels kyrka. Foto: Google
  • Fredag 11 maj 2018 2018-05-11
E-post 2683

VÄXJÖ Smålandsposten rapporterar att katolska Sankt Mikaels församling i Växjö fick nej till klockringning. Däremot gick det bra när Stiftelsen Växjös muslimer ansökte om böneutrop.

UPPDATERING 30/5: P4 Kronoberg kunde senare visa att ingen ansökan hade lämnats in till polisen. Nyheter Idag ber om ursäkt för att denna rättelse införs så sent.

När Sankt Mikaels församling ansökte om att få ha klockringning blev de nekade.

– Som jag har hört är det att det är ett villaområde här, och det var anledningen till avslaget, säger kyrkoherde Ingvar Fogelqvist.

Den katolska kyrkan får däremot ha en liten klocka inuti byggnaden som man ringer i inför gudstjänsten.

– Den hörs bra men inte så långt.

I veckan stod det klart att moskén i Växjö får tillåtelse att ha böneutrop varje fredag. Själva innehållet har inte tagits i beaktande, utan enbart hur det eventuellt stör omgivningen. Men trots att det finns flera förskolor och bostäder i närheten av moskén har man ändå fått lov att sända böneutrop i 110 decibel.

Nu funderar kyrkan på att ansöka om klockringning igen för att se om det kan ge ett annat resultat.

– Vi har faktiskt väckt tanken, först lite grann på skämt men sedan även lite på allvar faktiskt. Det finns tydligen möjlighet att få annonsera på det här sättet, att man finns, säger Ingvar Fogelqvist.

Läs även: Polisen struntade i att fråga grannarna om böneutropet – ”ska hanteras snabbt och billigt”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag