VD för Södersjukhuset slog larm om brister i vården – Fick sparken

Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Socialdemokraterna
  • Måndag 9 okt 2017 2017-10-09
E-post 644

STOCKHOLM Strax före sommaren slog Tomas Movin, tidigare vd för Södersjukhuset, larm om enorma brister i vården. Kort därefter blev han petad från sin plats och flera anställda på Södersjukhuset vittnar om ett ökande toppstyre.

Tomas Movin, tidigare vd för Södersjukhuset, slog larm, strax före sommaren, om allvarliga brister i vården som kan komma att sätta patientsäkerheten i fara. Nu petas han från sin post av den sittande landstingsdirektören, Malin Frenning, det uppger SvD.

Inför presentationen av budgeten för 2018 uttalade sig Tomas Movin om de brister och utmaningar som Södersjukhuset står inför. Han talade om minskande ekonomiska ramar, dyra viten från Arbetsmiljöverket, försenade investeringar och att Södersjukhuset måste ta emot tiotusentals nya patienter från Karolinska sjukhuset.

Flera anställda på sjukhuset menar att Movin blev petad från sin plats som vd på grund av att han uttryckte kritik mot bristerna inom vården.

– Hans brandskrift om läget blev för känsligt för centrala tjänstemän och politiker och därför flyttas han. Det ska tystas ner särskilt om någon erkänner att det finns risker med patientsäkerheten, säger Jonas Malmstedt, läkare på kirurgen, till SvD.

Movin menar också att patienter kan fara illa om sjukhuset fortsätter att vanvårdas. Inom ett kortsiktigt perspektiv kommer patienterna inte påverkas men om redan ett år kommer avgörande kapacitetsproblem slå mot sjukhusets produktion. I värsta vall kan gapet mellan ambition och ekonomiska medel leda till att patienter blir utan vård.

En tid efter Movins uttalande meddelade Malin Frenning, landstingsdirektör för Stockholms län, att Södersjukhuset behöver ny ledning. Movin blev petad och flyttas centralt i landstinget. Clara Strömberg, ordförande för sjukhusets läkarförening, menar att Stockholmslandstinget blir allt mer toppstyrt och att Movins flytt är ett sätt att centralisera bort ansvaret, starka företrädare ska bort.

Ingen ansvarig allianspolitiker vill uttala sig i frågan utan hänvisar till Malin Frenning. Frenning menar att Movins flytt har inget att göra med hans uttalande utan att Södersjukhuset går igenom en ny fas och då behövs nytt ledarskap med stark genomförandekraft.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag