Veganer och muslimer fick fläskkött när Malmö bjöd på lunch

Bild: Number55/CC BY-SA 3.0
  • Fredag 22 sep 2023 2023-09-22
E-post

Vegetarianer, veganer och muslimer blev alla lurade att äta äkta köttbullar med både nöt- och fläskkött i när Malmö stad bjöd anställda på ”vegetariska köttbullar” under en lunch på restaurangen Slagthuset i förra veckan.

På tisdagen i förra veckan arrangerade Malmö stads stadsbyggnadskontor sin årliga förvaltningsträff, med lunch på Slagthusets konferensanläggning.

Sedan tidigare har kött blivit bannlyst från Malmö stads konferensluncher, så att allt som serveras ska vara vegetariskt eller veganskt – inklusive de köttbullar som serverades under lunchen.

– Det var väldigt klart och tydligt att vår lunchbeställning var vegetarisk, säger Lotta Hansson, kommunikatör på stadsbyggnadskontoret som beställde lunchen för kommunens räkning, till Sydsvenskan.

Under lunchen blev emellertid flera medarbetare misstänksamma mot de köttbullar som serverades, då de smakade precis som vanliga köttbullar, gjorda på köttfärs. Personalen på Slaghuset försäkrade då att köttbullarna var vegetariska.

Men det visade sig emellertid senare att köttbullarna var av just kött.

– Jag blev ganska ställd. Jag äter inte heller kött, men det såg ut som kött. Sen sa de att det var fläskkött, säger Lotta Hansson.

Bland kommunens medarbetare fanns såväl vegetarianer som veganer och muslimer – av vilka de sistnämnda avstår griskött av religiösa skäl.

– De blev ju jätteäcklade. Vi har försökt att hantera det så gott vi har kunnat internt. Men det är ju svårt att rätta till när man redan har ätit, säger Lotta Hansson till Sydsvenskan.

Slagthuset har bett om ursäkt för misstaget och bjudit Malmö Stad på hela lunchen, vars nota uppgick till omkring 37 000 kronor.

”Detta berodde på den mänskliga faktorn som tyvärr gjorde att den interna kommunikationen brast. Vi har flertalet bokningar dagligen och detta har aldrig skett tidigare” skriver Slagthuset till Sydsvenskan.

Läs även: Skola anmäls till Arbetsmiljöverket matpersonal anklagades för att försöka lura i skolbarn fläskkött

Läs även: Protest mot fläsk när Hamstad sparar pengar på skolmat

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag