Vellinge kommun gör miljonsatsning på trygghetsvärdar

Foto: Flickr
  • Onsdag 31 jan 2018 2018-01-31
E-post 124

VELLINGE För att minska trenden av ökad upplev otrygghet satsar Vellinge kommun 1,5 miljoner kronor på att anställa trygghetsvärdar. Totalt kommer fem trygghetsvärdar anställas och de ska jobba i tätt samarbete med polisen.

Vellinge kommun klubbade under onsdagen den 31 januari att satsa 1,5 miljoner kronor för att anställa fem trygghetsvärdar som ska hjälpa bryta den negativa trenden av ökad upplevd otrygghet, det uppger Sydsvenskan.

– Vi ska finnas på platser där kommuninvånare upplever otrygghet, säger Jesper Behm Fransson, trygghet- och säkerhetsutvecklare, till Sydsvenskan.

Under en längre tid har det märkts att invånare anser att det är mer otryggt i kommunen. Värdarna som anställs kommer inte ha några särskilda befogenheter utan snarare vara lättillgängliga för medborgare och ska kunna tillkalla polis om något allvarligt äger rum.

– Målet är att vara lättillgängliga för medborgarna när det gäller saker som inte är ett polisiärt ärende. Det kan röra frågor som till exempel belysning eller vegetation i ett område där invånare tycker att kommunen behöver göra något. Värdarna blir lite av min förlängda arm utåt i det arbetet, säger Jesper Behm Fransson, till Sydsvenskan.

Gruppen av värdar ska samverka med kommunens fältgrupp, räddningstjänsten och polisen. Kommunen har precis påbörjat en rekryteringsprocess och hoppas att platserna ska vara fyllda så att värdarna kan sätta igång under senvåren.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag