Venezuela fortsätter på socialistiska vägen – Landet har nu slut på toalettpapper

Om du vill turista i Merida i Venezuela gör du bäst i att ta med dig eget toalettpapper. Foto: Wikipedia
  • Måndag 6 apr 2015 2015-04-06
E-post 189

VENEZUELA Två år efter den socialistiska ledaren Hugo Chávez död fortsätter hans land på den inslagna vägen mot den socialistiska utopin. Det senaste farthindret kommer dock i en något oväntat form, landets hotellverksamheter börjar nämligen få slut på toalettpapper.

Varubristen i det socialistiska Venezuela är nu så utbredd och djup att landets hotellverksamheter har börjat be sina gäster att ta med eget toalettpapper inför sina besök.

– Vi har inte haft toalettpapper, tvål, mjölk, kaffe eller socker på över ett år. Så vi säger till våra gäster att de måste komma förberedda, berättar hotellägarinnan Xinia Camacho för det populärkulturella magasinet Fusion.

Enligt Gerardo Montilla, ordförande för delstaten Meridas turistförvaltning, är det främst mindre verksamheter som drabbats, och då särskilt under landets hektiska storhelger. Även hotell som ligger nära gränsen till Colombia har det svårt då de rikare colombianerna gärna köper på sig billiga venezolanska varor.

För Fusion berättar Gerardo och Xinia även att större hotell lyckats kringgå problemet genom att köpa på sig stora produktlager från svarta marknaden. Den illegala handelns priser kan vara upp till sex gånger så höga som priset i vanliga butiker, vilket obönhörligen sorterar bort mindre hotellverksamheter.

Smugglar varor till Colombia

Självklart motarbetar regeringen i Caracas även den svarta marknaden. För att inte folk ska smuggla ut ovanliga varor till Colombia har Venezuelas poliskår börjat stoppa medborgare från att bära med sig större kvantiteter av grundläggande varor under resor genom landet.

Caracas verkar dock inte vilja lyfta ett finger för att reda ut situationen. Istället publicerar man rapporter som visar att inrikesturismen faktiskt ökar, något som kan förklaras av den venezolanska pesons skenande devalvering. Medelklassen har helt enkelt inte råd att åka utomlands längre.

– Jag älskar Merida och jag älskar Venezuela, men jag kan inte vara oansvarig. Jag kan inte råda en utländsk turist att komma till Venezuela. Så snart de går av planet kommer de att stöta på risker, förklarar Xinia för Fusion.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag