Veronica Palm (S): Patriarkatet orsak till inga kvinnliga nobelpristagare

Nio smarta människor och en annan. Montage: Nyheter Idag
  • Fredag 6 okt 2017 2017-10-06
E-post

SVERIGE Tio nobelpris har meddelats i år och samtliga av dessa pris har gått till män. Detta är ingen slump, utan det beror på patriarkatet. Det menar i varje fall socialdemokraten Veronica Palm i en tweet.

”Hitintills 9 män och 0 kvinnor. Slumpen? Nej. Patriarkatet”, skriver socialdemokraten Veronica Palm på Twitter när hon kommenterar årets nobelpristagare. Hon taggar även inlägget med ordet ”Gubbskog”.

På Twitter har Palms kommentar inte gått oförmärkt förbi, och kritiker menar att nej, hon har rätt i att det inte är slumpen, men knappast patriarkatet heller som ligger bakom. Flera användare lyfter också fram Marie Curie, som är den enda människa som mottagit två nobelpris i olika kategorier [en uppmärksam läsare har påpekat att Linus Pauling faktiskt mottog både nobelpriset i kemi och fredspriset. Rätt ska vara rätt. Redaktionen]. Det ska också tilläggas att sedan Palms tweet har pristagaren i litteratur, Kazuo Ishiguro, också en man, presenterats.

Veronica Palm själv har som enda akademiska meriter en dryg termin (37,5 högskolepoäng i dagens mått) i genusvetenskap bakom sig.

En kortfattad presentation av de upptäckter och vinnare som presenterats i de naturvetenskapliga kategorierna följer.

Fysik
Upptäckten som belönats är att förekomsten av gravitationsvågor kunnat bevisas experimentellt. Gravitationsvågor har varit ett teoretiskt koncept i mer än hundra år, idén att gravitation faktiskt rör sig som en våg genom rumtiden med en finit hastighet. Att bevisa existensen krävde dock gigantiska anläggningar, LIGO (Laser Interferometer Gravitation-wave Observatory). Med upptäckten av gravitationsvågor har mänskligheten fått ett nytt verktyg att utforska universum med.

Rainer Weiss föddes 1932 i Berlin, men hans familj lämnade snart Tyskland då fadern var jude och dessutom aktiv medlem i kommunistpartiet. Weiss växte upp i USA och kom att göra karriär huvudsakligen vid MIT, Massachusetts Institute of Technology.

Barry C. Barish är amerikan född av invandrade judiska polacker. Han har varit verksam vid Caltech, California Institute of Technology.

Kip S. Thorne är amerikan från Utah. Han föddes i en mormonsk familj men har sedan dess kommit att beteckna sig själv som ateist. Han var verksam vid Caltech, men på gamla dagar var han också involverad i filmen Interstellar, regisserad av Christopher Nolan.

Kemi
Upptäckten som belönats är utvecklandet av kryoelektronmikroskopet. Det är en förbättrad form av elektronmikroskopet som möjliggör tredimensionella bilder av biomolekyler, som virus. Dessa kan nu studeras mitt i en rörelse för att se hur de exempelvis samspelar med andra molekyler. För utvecklingen av nya mediciner som kan rädda många liv är detta en oerhörd tillgång.

Jacques Dubochet är schweizare och har varit verksam vid det europeiska molekylärbiologiska laboratoriet (EMBL) och vid Lausanneuniversitetet. Han är medlem i det schweiziska socialdemokratiska partiet.

Joachim Frank är född i Tyskland och började sin karriär där, men på 70-talet hamnade han först i Storbritannien och sedermera i USA. Han har sedan dess tillfälligt åter varit verksam i Europa. Hans karriär har spänt över ett flertal olika universitet.

Richard Henderson är född och utbildad i Skottland, men har senare varit verksam vid Cambridge i England.

Medicin/Fysiologi
Upptäckten som belönats är hur den biologiska klockan faktiskt fungerar. Att livet på jorden är anpassat till ett 24-timmarsdygn är känt sedan tidigare, men årets pristagare kunde visa hur vissa gener styr produktionen av vissa proteiner som anrikas under natten och bryts ned under dagen.

Denna inre klocka styr exempelvis sömn och kroppstemperatur och är en viktig ingrediens för vårt välbefinnande.

Jeffrey C. Hall är amerikan och har varit verksam främst vid Brandeisuniversitetet i Massachusetts. Han har vait en uttalad förespråkare för akademisk frihet och har menat att byråkratin inom universitetsvärlden hållt honom tillbaka från än större upptäckter.

Michael Rosbach är amerikan född av judiska föräldrar som flydde nazityskland. Han har huvudsakligen varit verksam vid Brandeisuniversitetet.

Michael W. Young är amerikan, och som ung fick han av sina föräldrar en bok av Darwin som väckte hans intresse för biologi i allmänhet och den biologiska klockan i synnerhet. Han har främst varit verksam vid Rockefelleruniversitetet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag