”Vi bygger ett alternativt etablissemang” – Katerina Janouch i intervju om sin nya bok

Foto: Katerina Janouch
  • Torsdag 1 mar 2018 2018-03-01
E-post 1007

SVERIGE Katerina Janouch liv förändrades efter en tv-intervju där hon tog upp problem i Sverige som hon kopplade till den stora invandringen. Nu har hon kommit ut med en ny bok där hon berättar om året då den svenska makteliten vände sig mot henne.

Med en intervju i tjeckisk tv i januari 2017 förändrades allt för författaren och sexrådgivaren Katerina Janouch. Hon gjorde det man inte får göra – hon pratade kritiskt om Sverige utomlands och svärtade ner den ömtåliga Sverigebilden.

Värst av allt var att hon pekade ut massinvandringen som orsaken till en rad problem i samhället. Hon målade upp en bild av landet där ansvarslösa politiker hade tappat kontrollen över vilka som kom in, där kvinnor gick osäkra på gatan och där folk hann dö av cancer innan de fick vård.

I Sverige uppmärksammades den tjeckiska intervjun i Dagens Nyheter, och det var startskottet till ett år där Janouch fick ta emot en storm av kritik från det etablissemang hon tidigare tillhört men som nu kastat ut henne i kylan. Bilden av Sverige (Palm Publishing) är hennes nysläppta bok där hon berättar om det turbulenta året som gått.

Demoniserad i medierna

– Det tog hus i helvete i Sverige. Det var en journalist med tjeckiskt ursprung som hade sett den här intervjun och tyckte att jag svartmålade Sverige och han drog på växlarna att det var rysk desinformation och högerextremt att säga så som jag gjorde. Och sedan satte hela drevet och häxjakten igång, därför att i Sverige får man inte beskriva verkligheten sanningsenligt – eller, man kan liksom inte förhålla sig sakligt till de problem som Sverige har, säger Katerina Janouch.

– Faktum är att den svenska debatten har präglats av en stor elefant i vardagsrummet och det har ju varit migrationspolitiken. Den är den röda tråden som har löpt igenom inskränkningar i yttrandefriheten och smutskastningen av människor, och polariseringen. Det faktum att vi inte har kunnat prata fritt om vilka konsekvenser som blir av en väldigt stor och okontrollerad invandring har inneburit att det har skapats ett väldigt osunt debattklimat.

Janouch menar att hon har blivit demoniserad av stora medieplattformar, men också självaste statsministern tog avstånd från det hon sade, och kallade det ett ”väldigt konstigt uttalande”.

– Jag tycker ju att en statsminister verkligen har ett ansvar att inte ta ställning för eller emot enskilda individer, men där angav han en ton som gjorde att det blev ännu mer fritt fram att dreva och hata, säger hon.

Stort intresse för den nya boken

På onsdagen släpptes Bilden av Sverige som redan har fått ett varmt mottagande. Även utomlands har folk hört av sig och velat ha den översatt till engelska.

– Den gick ju upp på topplistan på en gång på Adlibris och Bokus, så det är väldigt roligt. Jag märker ett otroligt intresse. Jag får otroligt mycket förfrågningar om boken och folk vill ha den signerad och de vill köpa tio exemplar för att de ska ge den som ”ögonöppnare” till sina vänner.

Trots det gångna årets drev och att ha kastats ut i kylan verkar det alltså som att Katerina Janouch har hittat ett nytt hem, med nya fans och läsare. Med den nya boken vill hon uppmana andra att våga tala sanningen och uppmärksamma de saker som inte längre fungerar – även om det är jobbigt att möta omgivningens fördömanden.

– Jag har velat skriva den här boken för att den ska vara inspirerande, att få folk att tänka att ”kolla, hon sa ifrån trots att hon blev osams med ett helt lands politiska maktelit”. Men vad fasiken, är det så jäkla farligt då? Man vinner ju en massa andra saker istället, säger hon.

– Nu känner jag att vi håller på att bygga ett alternativt etablissemang som jag tycker är mer intressant och som jag känner mig mer hemma i, där jag kan tänka fritt och prata fritt. Jag är inte så intresserad av att det här tillrättalagda, utan jag föredrar en mer kontroversiell arena där jag kan vara fri.

Katerina Janouch är förutom författare även krönikör för Nyheter Idag. Hon driver också sajten Katerina Magasin. Hennes nya bok kan köpas på bland annat Adlibris och Bokus.

Läs även: Janouch: ”Wolodarski främsta symbolen för hyckleri, åsiktsförtryck och självutnämnd moraldomstol”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag