”Vi lägger inte ned våra vapen”

Bild: Faksimil Twitter
  • Lördag 26 feb 2022 2022-02-26
E-post 716

Under natten har artilleribeskjutning och strider pågått i och runt Ukrainas huvudstad Kyiv, och på lördag morgon postade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy en film där han går omkring på gatorna i huvudstaden och uppmanar till fortsatt motstånd.  

– Det är mycket falsk information online om att jag uppmanar vår armé att lägga ned vapen, och att det är evakuering. Jag är här. Vi lägger inte ned våra vapen. Vi kommer försvara vårt land, säger Zelenskyy på filmen enligt Fox News.

Enligt uppgift till Associated Press ska USA ha erbjudit Zelenskyy hjälp att evakueras från Kyiv, vilket han  tackade nej till. Enligt en källa med direkt kunskap om konversationen ska presidenten ha sagt att ”striden är här”, och att han behöver anti-tank ammunition och ”inte en skjuts”.

Läs även: Uppgift: Ryssland har förlorat över 450 man

Det har varit strider runt och i Kiev under natten och på morgonen träffades ett bostadshus av en rysk missil enligt uppgifter i flera medier. Ukrainska och brittiska myndigheter uppger att endast mindre ryska specialstyrkor har försökt penetrera staden.

Enligt uppgifter från Ukraina ska en attack vid en av huvudvägarna väster om Kiev ha slagits tillbaka på morgonen. Ukraina uppger också att ett försök att landsätta rysk trupp på en flygplats ska ha bekämpats, och ett transportplan med rysk trupp ska ha skjutits ned, rapporterar BBC.

Från ukrainsk sida kommer även uppgifter att en rysk attack mot staden Lviv i västra Ukraina har slagits tillbaka, medan ryska försvarsministeriet uppger att ryska styrkor erövrat Melitopol i sydöstra Ukraina.

Enligt Ukrainas hälsominister Viktor Lyashko har 198 ukrainare dött i konflikten. Den ukrainska militären hävdar att 3 500 ryska soldater har dödats, men siffran är obekräftad. Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk har begärt hjälp från Röda Korset med att ta hand om tusentals döda ryska soldater, enligt BBC.

Läs även: Mathiasson: Jag hade fel om Ryssland

Läs även på: Det värsta angreppet sedan 1939

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag