Vi måste stå upp för öppenhet och tolerans även på internet

Foto: Chang Frick
  • Onsdag 11 feb 2015 2015-02-11
E-post

LEDARE Det har de senaste dagarna startats en diskussion om vad som får lov att finnas på internet. Ska vi tillåta sajter som sprider intolerans? Sajter där du hittar de mest vidriga åsikter och resonemang? Ja, även de måste få lov att finnas om vi ska ha ett öppet och tolerant samhälle.

Nyligen har Aftonbladet tillsammans med Researchgruppen avslöjat vad människor skriver på forumet Flashback i skydd av anonymitet. Detta har skapat en debatt om vad som ska få lov att vara tillåtet att skriva och uttrycka på internet. Jag förstår att det väcker debatt. Med några få rader text kan du begå ohyggliga vidrigheter, saker som varje anständig människa direkt tar avstånd ifrån.

Men det vi läser på de allra mest mörka platserna på internet är i grunden information. Det är bokstäver som kan brytas ner till ettor och nollor i den digitala kommunikationen. Ettor och nollor kan inte skada oss. Det är vad vi gör med informationen som kan skada oss, inte information i sig. Där har vi ett ansvar, vi får inte låta vidriga åsikter och resonemang påverka oss. Det är så det ska hanteras.

Den liberala principen säger att du får göra vad du vill så länge du inte skadar någon annan. Det är en viktig princip att stå upp för men även att förstå. Information måste få vara fri. Även de mest vidriga saker måste få skrivas. Om det sen är hyllningar till en diktator som bär ansvar för några av världens största och värsta massmord, eller något annat hemskt och vidrigt som uttrycks, så gör det detsamma.

Hur mycket vi än avskyr och tar avstånd ifrån det som står att läsa, oavsett vilka mörkerkrafter som står bakom de vidriga åsikterna, kan vi inte mer än att ta avstånd och fördöma. Mer än så kan vi inte göra. Om vi förbjuder en sajt, om vi förbjuder information eller om vi förbjuder det fria ordet – då blir vi en del av mörkret. En del av intoleransen. Vi måste vara bättre än så, något annat sätt finns inte för att försvara ett fritt och öppet samhälle.

Det oroar mig när jag läser att en del vill förbjuda sajter på grund av allt hemskt som står att läsa där. Jag instämmer i att det finns osmakligheter och de mest vidriga resonemang. Åsikter jag aldrig skulle vilja befatta mig med. Men vi kan inte förbjuda en sajt, det är en princip vi måste stå upp för. Även om sajten tjänar miljontals kronor på annonsörer och på så vis profiterar på vidrigheter – måste även det vara tillåtet.

Det jag skriver nu kan uppröra dig som läsare. Det har jag förståelse för, men jag är beredd att ta den kritiken. Hur mycket vi än vill och tycker det är befogat kan vi inte förbjuda Aftonbladet. Vi kan inte förbjuda dem att skriva saker på sin sajt, hur vidrigt det än är när de röjer människors anonymitet tillsammans med Researchgruppen. Ens inte Aftonbladets kultursidor eller hyllningarna till Stalin kan vi förbjuda. Vi kan bara vara bättre än de, det är så vi vinner.

Det är så vi står upp för tolerans, fri åsiktsbildning och ett öppet demokratiskt samhälle.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag