”Vi vill inte att Danmark ska bli mer som Mellanöstern”: Dansk liberal sågar svensk politik

Mads Fuglede (venstre) i SVT Aktuellt. Foto: svtplay.se
  • Fredag 16 feb 2018 2018-02-16
E-post 2660

SVERIGE ”Målet är att Danmark inte ska bli som Sverige” säger den danska venstre-politikern Mads Fuglede i SVT Aktuellt och varnar för en utveckling där Sverige är på väg att bli som ett land i Mellanöstern.– Allt för många kommer från Mellanöstern till Danmark bara för att leva på bidrag i ett parallellsamhälle, förklarar han.

Det var minst sagt klarspråk och raka rör när SVT Aktuellt under torsdagen intervjuade den danska politikern Mads Fuglede från Liberalernas systerparti Venstre. Frågeställningarna handlade uteslutande om Danmarks hårdare linje i asylfrågor och Fuglede var tydlig med att Danmark vill minska invandringen från just Mellanöstern.

– Målet är att Danmark inte ska bli som Sverige. Vi vill se en åtstramning på en rad områden så att vi få ner antalet asylsökande till Danmark. Vi vet att åtstramningar hjälper och att antalet spelar in. Vi stramar in på bred front för att göra det oattraktivt att söka asyl i Danmark, säger Fuglede.

Och varför det är viktigt att just människor från Mellanöstern inte ska söka asyl i Danmark är ingen hemlighet.

– Allt för många kommer från Mellanöstern till Danmark bara för att leva på bidrag i ett parallellsamhälle.

Fuglede: Sverige är på väg att bli som Mellanöstern

Sedan nämnde den danska politikern en rad problem som han förknippar med invandring från Mellanöstern. Bland annat säger han att kvinnosynen skiljer sig mot Danmark, men även att kriminalitet följer i invandringens spår. När SVT Aktuellt invänder att sådana påståenden är generaliserande, fick de snabbt svar på tal.

– Statistisken ljuger inte. I Danmark för vi, i motsats till Sverige, statistik över vilka som begår brott och vi ser att det här inte är gripet ur luften. Det är ett allmänt och stort problem som måste tar på allvar för att Danmark inte ska bli ett annat samhälle än det är idag.

Den danske politikern jämförde även hur invandringen sett ut till Sverige och Danmark. Han berättar att Danmark tagit emot 170 000 invandrare sedan 1995 och att Sverige under samma period tagit emot en miljon människor. Samtidigt varnade Fuglede för att Sverige är på väg i fel riktning.

– Vi vill inte att Danmark ska bli mer som Mellanöstern. Vi vill att det ska förbli danskt. I Sverige är man på väg i motsatt riktning.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag