Videon med Michael Moore går viral: Trump är en ”mänsklig handgranat” mot det politiska etablissemanget

Michael Moore sätter fingret på varför Trump får stort stöd. Foto: Faksimil Facebook
  • Onsdag 26 okt 2016 2016-10-26
E-post

USA Donald Trump är den ”mänskliga handgranaten” som miljontals väljare vill kasta in i det politiska systemet i USA, det system som tagit arbetarnas liv ifrån dem. Det menar den världskände vänsteraktivisten och dokumentärfilmaren Michael Moore. Ett stycke ur ett brinnande tal om den politiska stämningen i USA sprids nu som en löpeld i sociala medier.

Samtidigt som nästan all media i USA mer eller mindre stöder presidentkandidaten Hillary Clinton förfaller hennes rival Donald Trump fått en något oväntad draghjälp från Michael Moore. Ett videoklipp ur showen ”Michael Moore in Trumpland”, som just nu går viralt i sociala medier, sätter fingret på vad många tänker på och varför de överväger att rösta på Trump.

Vill tvinga tillbaka arbeten till USA

Moore berättar om hur Trump satt press på stora företag som Ford om att inte låta produktionen lämna landet. Om de exempelvis flyttar fabriker till Mexico kommer Trump, om han blir vald till president, att chockhöja tullarna på bilar från just Mexico och på så sätt göra det mer lönsamt att låta produktionen stanna i USA.

– Ni bor här i Ohio, ni vet vad jag pratar om. Oavsett om Trump menar det eller inte är irrelevant eftersom han säger de sakerna till människor som skadar. Det är därför varje nedslagen, namnlös, bortglömd arbetare som brukade vara en del av vad som kallas medelklassen älskar Trump, förklarar Moore för publiken.

Och Trump beskrivs i allra högsta grad av Michael Moore som en proteströst, eller egentligen en ”mänsklig handgranat” som väljarna kan kasta in i det politiska systemet. På flera sätt jämför Moore situationen med Brexit – när Storbritannien valde att lämna EU.

– Han är den mänskliga molotovcocktailen som de har väntat på. Den mänskliga handgranaten som de lagligt kan kasta in i systemet som stal deras liv från dem.

Showen är inte till för att ge stöd till Trump på något sätt, snarare att varna för honom. Men det hindrar inte en sekvens ur videon att gå tokviral med flera miljoner visningar där Moore sätter fingret på varför Trump mycket väl kan komma att vinna presidentvalet i USA i november.

Nedan kan du se klippet som just nu går tokviralt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag