Vilks om att flytta tillbaka i Höganäs: ”Vi får se”

Konstnären Lars Vilks. Foto: Björn Bergman / photo2be.com
  • Tisdag 17 feb 2015 2015-02-17
E-post 68

HÖGANÄS Många människor känner oro i konstnären Lars Vilks hemkommun Höganäs efter terrordådet i Köpenhamn och kommunens krisledningsgrupp hade på måndagsmorgonen ett krismöte. – Vi får se hur saker och ting utvecklar sig, säger Vilks till Nyheter Idag.

Mycket tyder på att konstnären Lars Vilks var den egentligen måltavlan för terrordådet i Köpenhamn som skakade Danmark. Nu är människor i Vilks hemkommun Höganäs oroliga och under måndagsmorgonen har kommunen hållt ett krisledningsmöte, rapporterar Kvällsposten.

– Efter det som hände har vi fått många telefonsamtal från oroliga boende, bland andra föräldrar till barn på skolan som inte ligger särskilt långt från Lars Vilks bostad, säger Péter Kovács, kommunstyrelsens ordförande till Kvällsposten.

”Vi får se hur saker och ting utvecklar sig”

När Nyheter Idag ringer till konstnären Lars Vilks befinner han sig på hemlig ort och är skyddad av svensk säkerhetspolis. På frågan om han kommer flytta tillbaka till sitt hus i Höganäs har han inget besked i nuläget.

– Vi får se hur saker och ting utvecklar sig. Vi får se vad som händer, om det lugnar ner sig och återgår till vanlig ordning.

Om Vilks kommer kunna göra några offentliga framträdanden över huvud taget den närmaste tiden är osäkert. Han förklarar att man väljer att avvakta med sådana beslut.

– Jag har något i början på mars. Det är inget vi ska gå ut med ännu, vi får avvakta några dagar innan vi har bestämt hur man ska hantera detta.

Vad tänker du om att folk är oroliga i Höganäs?

– Det kan vi inte göra så mycket åt.

Hotbilden mot Vilks har bakgrund i de teckningar han ritat på profeten Muhammed. I första hand är det radikala islamister som försöker ha ihjäl honom. Men att veta vem som är radikal eller inte kan vara svårt att förutsäga.

– Det man vet är att den här mannen hade kommit i kontakt med religiös extremism. Och så var han en judehatare, konstaterar Vilks i telefonen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag