Vill du sponsra nästa ihjälskjutning av en invandrargrabb?

  • Torsdag 11 apr 2019 2019-04-11
E-post 667

BLOGG ”Fan vad bra”, skriver någon. ”Bästa låten”, skriver en annan i kommentarsfältet till Youtube-videon där bilder av skarpladdade handeldvapen varvas med automatkarbiner. En gangstermercedes sladdar runt på en parkering samtidigt som en ung grabb hänger ut från fönstret med ett automatvapen. Och så droger, mängder av cannabis visas upp i videon tillsammans med dyra guldklockor och annat som ger ”status”.

Musikvideon är inte från Chicago i USA, den är från Kristianstad i Skåne. Det är en liten stad, tätorten har drygt 40 000 invånare – nästan så att alla känner alla. För tio år sedan bodde jag vid Lilla torg med kullerstensgatorna nedanför, en stenkast från Tivoliparken där berusade ungdomar brukar fira skolavslutningar och studenten.

Problemen ingen ville tala om

När jag bodde här, för drygt tio år sedan, var jag i ungefär samma ålder som grabbarna i videon. Emellertid hade vi annat att roa oss med. Jag och polarna brukade istället svepa några öl på fritiden för att bege oss till ishallen och skrika okvädingsord i klacken när vi hejade fram hockeylaget Kristianstad IK. Förebilderna var de ”gröna hjältarna” på isen.

Men det var inte bara hockeymatcher jag spenderade tid på. Jag umgicks även med många vänner i Gamlegården, ett kvarter som av polisen sedan 2016 klassas som ”utsatt område”. Vännerna här kommer företrädelsevis från Irak och försörjde sig på att reparera och handla med bilar. Han jag umgicks mest med heter Amir och är drygt tio år äldre än jag.

En dag hjälpte jag honom flytta grejer från hans förråd och upptäckte en utombordsmotor till en fritidsbåt. Var har han båten, undrade jag?

– Den är stulen. Mycket skit här, fi fan, suckade han på bruten svenska.

Detta var några år innan SD kom in i riksdagen och redan vid denna tid hade området fått ett dåligt rykte. Amir berättade att allt fler ungdomar ”höll på med skit”, att folk inte hade något riktigt jobb och att andra föräldrar hade problem att uppfostra sina barn. När vi sedan satt på golvet i hans lägenhet och åt mat i typisk arab-style fortsatte klagosången. Trots att skolor är gratis, det råder fred i Sverige och att ingen behövde gå hungrig, var det ändå något som skavde honom.

Hans stora bekymmer som både han och många av hans vänner diskuterade handlade mycket riktigt om framtiden.

Genom Gamlegården går Tvedegårdsvägen. På ena sidan vägen står de gråa miljonprogramshusen och på andra sidan vanliga villor. I ett av dessa hus lärde jag känna en svensk äldre man. Det som skilde hans klagosång från Amirs var den skånska dialekten, i övrigt var argumenten detsamma. Detta ville jag diskutera i Moderata ungdomsförbundet, där jag var medlem. Det gick inte så bra, för att uttrycka mig försiktigt.

Några år tidigare, närmare bestämt 2002, hade Janne Josefsson gjort det så kallade ”valstugereportaget”. Kristianstadmoderaternas dåvarande kommunfullmäktigeledamot Christer Ewe förevigades med dold kamera yttrandes de bevingade orden att ”muslimer är duktiga på att föda många barn och utnyttja vårt system”.

Moderaterna var livrädda för att ens andas något annat än att invandring berikar samhället och är en jättevinst för pensionerna. Likadant lät det över hela det politiska spektrat med undantag av ett litet, udda och skamfilat parti i Skåne. Svensken på Tvedegårdsvägen kom att engagera sig i SD. Och så gjorde även jag.

På valnatten 2010 befann jag mig på Sverigedemokraternas valvaka i röd slips och kavaj. Telefonen surrade med mängder av SMS eftersom jag hade skymtats till i direktsänd TV. En av de som gratulerade mig för framgångarna var Amir.

Pengarna styr

Det har hänt en del sedan Expressens förstasida med en SD-valsedel i rännstenen, samtidigt som annat har stått still. Själv kom jag att lämna Kristianstad och lokalpolitiken för Stockholm, skaffa sambo och två barn samt dra igång Nyheter Idag. Det är en nättidning som återkommande fokuserar på frågor som invandring, utanförskap och brottslighet.

Svensk offentlighet har svårt att bestämma sig om vi ägnar oss åt något legitimt eller inte. Jag är inbjuden att delta i en panel på ett event som heter Gbgmediaday för att företräda så kallad ”alternativmedia”. Samtidigt fick jag i dag mejl från ett av de största medieföretagen i Sverige där en man med klatschig titel ville inleda ett samarbete med Nyheter Idag som skulle kunna ge oss extra annonsintäkter.

– Branschmedia kommer säkert vilja skriva om ett sådant samarbete, är du säker på att ingen hos er kommer få värdegrundsångest eller nått? undrade jag i telefonen med en Resumé-artikel i färskt minne.

”Drog frågan vidare till PR/Press hos oss och tyvärr så kan vi inte gå vidare med samarbetet”, skrev han ursäktande i ett mejl efter att ha kollat upp saken. De frågor som jag, Amir och hundratusentals andra bekymrar sig över anses inte alltid vara helt annonsvänligt bland folk som är experter på PR och press.

Men det finns å andra sidan annat att annonsera på. Youtubevideon med ungdomarna från Kristianstad som poserar skamlöst med automatvapen, dyra bilar och knark har i dag fått över 768 000 visningar på ett par veckor. Givetvis finns låten även på den reklamfinansierade plattformen Spotify.

Även jag har spenderat en del pengar på marknadsföring, det gjorde jag redan för drygt tio år sedan när jag drev ett litet entreprenadbolag. Det var självklart att lägga pengarna på Kristianstad IK. Hockeyspelare anser jag är bättre förebilder än kriminella knarkhandlare.

Men det är där vi är. De där annonsörerna som mer än gärna pratar om samhällsansvar plöjer gladeligen ner miljarder på gangsterkultur och fina medier som lovar att samhällsutvecklingen aldrig varit bättre. Samtidigt kämpar hockeyklubben i Kristianstad med att undvika konkurs.

Jag tror att minst någon av gangstergrabbarna i videon från Kristianstad kommer vara död inom fem år. När det sker kommer det finnas tio nya småpojkar som är beredda att ta den avlidnes plats. Småpojkar som inte gör någon hemlighet av att de äldre kriminella är deras förebilder, du kan själv läsa kommentarerna på Youtube.

Annonspengar och medier som tittar åt andra hållet bidrar till att skjutglada barn i mellanstadieålder ser sin framtid i en kalashnikov istället för en hockeyklubba.

Men allt är inte negativt. Vår rapportering lönar sig trots allt, tack vare prenumeranter och mindre nervösa annonsörer. Nyligen talade jag med Amir, hans dotter studerar till tandläkare i Göteborg. Det verkar även gå bra för hans grabb. Och Kristianstad IK, som vägrar ge upp, är ruggigt nära att kvala in sig i Hockeyallsvenskan.

Det finns alternativa förebilder i den lokala idrottsklubben. Det finns alternativa medier att lägga annonspengar på. Och det finns alternativa karriärer för invandrares barn. Det vet både du och jag.

Men jag undrar, kan vi göra det ”alternativa” till det nya normala?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag