Vill förbjuda tiggeri

Tiggare i gamla stan, Stockholm. Foto: Albin Lindstedt/Nyheter Idag
  • Lördag 8 feb 2014 2014-02-08
E-post 0

TIGGERI Det föreligger en övergripande plan för att stötta och integrera romer i Rumänien, men somliga lockas istället till att tjäna pengar i Sverige genom tiggeri. Nu måste Sverige och Rumänien samarbeta i frågan om gatutiggeriet, skriver Răduţa Matache, Rumäniens ambassadör i Sverige.

Răduţa Matache skriver DN Debatt:

Det finns omfattande program i Rumänien för så kallad ”positiv särbehandling” av den romska befolkningen, som bland annat innefattar ett visst antal platser på universiteten (500 per år) och annan högre utbildning (3.000). Rumänien har som nytt medlemsland inom EU haft svårt att tillgodogöra sig de olika EU-program som finns, beroende på bristande erfarenhet och svårigheter att finna medfinansiärer mitt under finanskrisen,

– Jag tror att det skulle hjälpa om Sverige försökte förhindra tiggeri. Tiggeri har aldrig och  kommer aldrig att bli en lösning, säger ambassadör Răduţa Matache till Sveriges Radio.

Till följd av ett tiggeriförbud skulle romer från Rumänien stanna i hemlandet och istället kunna få hjälp av de integrationsprogram som finns tillgängliga där. Men alla är inte ense. Aaron Israelsson är chefredaktör för tidningen Faktum, Göteborgs motsvarighet till Situation.

– Ett förbud mot tiggeri skulle kriminalisera fattigdom och konkret skulle det bli så att de fick tvingas stanna hemma och många skulle gå under, säger Aaron Israelsson, chefredaktör för tidningen Faktum till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag