Vill svenska medier att asylboenden ska attackeras?

Nordisk Ungdom genomför en aktion utanför asylboendet i Arboga. Foto: Faksimil Youtube
  • Söndag 16 aug 2015 2015-08-16
E-post 447

LEDARE När Nordisk Ungdom bestämde sig för att göra en aktion utanför asylboendet i Arboga med anledning av knivdådet på ett IKEA-varuhus, var det sparsamt med information i etablerade medier. Läsaren kunde få intrycket av att vanligt folk gått man ur huse och börjat ge sig på flyktingförläggningar – men så är det inte.

Knivattacken på ett IKEA-varuhus i Västerås har väckt starka känslor i sociala medier. Invandringskritiker har fått vatten på sin kvarn och händelsen kopplas samman med integrationspolitik, inte minst då den misstänkte personen för knivdådet är asylsökare. Ovanpå allt låg ett utvisningsbeslut mot 36-åringen som inte ännu hade verkställts.

Samtidigt har regeringen varit tyst med anledning av attacken. Man kan tycka att en händelse som fått sådan stor uppmärksamhet, minst lika stor uppmärksamhet som branden i en moské i Eskilstuna, borde föranleda ett uttalande från regeringen. Oavsett om man anser att händelsen har med invandringspolitik att göra eller inte, är dådet fortfarande fruktansvärt och väcker starka känslor.

Här skulle regeringen kunna träda fram och markera. Visa att de tar händelsen på IKEA-varuhuset på största allvar. Det skulle garanterat ha en lugnande effekt på alla de människor som nu kokar av ilska efter det som har hänt. Istället sker något helt annat.

Spelar utomparlamentariska krafter rakt i händerna

Det finns de som gynnas av att människor tappar förtroende för regeringen och staten. Då syftar jag inte på anarkokapitalister eller libertarianer som drömmer om minsta möjliga skatt och en värld fri från regleringar. Jag syftar på organisationer som Nordisk Ungdom, vilka inte var sena med att åka ut till asylboendet för att genomföra en aktion.

Även om aktionen inte var mer fysisk än att några ägg kastades och att ett tal lästes upp intantill från en medhavd mobiltelefon, är symbolhandlingen ändå tydlig. Budskapet, som Nordisk Ungdom vill förmedla, är att politiker och regeringen inte bryr sig ett skvatt om att en mor och hennes son blir knivattackerade till döds mitt på ljusa dagen när de besöker IKEA.

När Nyheter Idag talar med deras talesperson Fredrik Hagberg hymlar han inte med resonemangen. Han vill att människor ska lämna internetmiljön, kommentarfälten och internets forum. Istället menar han att man måste ge sig ut på gatorna, alltså att protesterna bör ske på liknande sätt som utomparlamentariska krafter på vänsterkanten agerar.

– Vi är inte ett politiskt parti, vi behöver inte förhålla oss till de parlamentariska spelreglerna, förklarar Hagberg i Nyhetspodden som drivs av Nyheter Idag tillsammans med Frihetsfaxen.

De har en agenda. De vill undergräva förtroendet för hela det samhälle som vi har idag. De vill radikalisera människor på samma sätt som motsvarande krafter gör på vänsterkanten. Och de ser inte att de har något ansvar i om människor far illa som ett led i deras aktioner, berättar Hagberg för Nyheter Idag.

Tyst både hos regering och i etablerade medier

Men det får vi inte veta om vi läser Dagens Nyheter. De skriver kort och gott i rubriken att ”nio skrikande män kastade ägg mot flyktingförläggning”. Ingenstans i den korta artikeln nämns att det är Nordisk Ungdom, än mindre får läsaren veta vad deras motiv eller agenda är med aktionen. Ej heller rapporterar Sveriges Radio att det var Nordisk Ungdom som låg bakom aktionen utanför asylboendet.

Tvärtom, läsaren kan få intrycket av att det är vilka invandringskritiker som helst som har fått nog. Att det gått så långt att man nu måste gå till handgripligheter för att protestera. En sådan rapportering gynnar bara Nordisk Ungdom och andra krafter som inte vill spela på den etablerade demokratiska planhalvan.

Inte blir det bättre av att regeringen är knäpp tysta med anledning av dådet på ett IKEA-varuhus. Och det blir inte på något sätt bättre att inrikesminister Anders Ygeman fördömer hot mot asylboendet, men inte knivdådet. Det här agerandet gör människor ännu mer arga, det kan vilken journalist som helst se om de tittar på vad som sker i sociala medier.

Det är nästan så man undrar, vill regeringen och medier att asylboenden ska attackeras?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag