Villaägare misshandlades med bollträ efter att ungdomsgäng krossat fönster

Lysekil. Bild: Bengt A Lundberg / Riksantikvarieämbetet
  • Söndag 22 dec 2019 2019-12-22
E-post 2881

LYSEKIL Ett ungdomsgäng slog sönder fönster på villor. När upprörda villaägare följde gänget upp mot problemområdet Badhusberget i centrala Lysekil blev de attackerade av ett maskerat gäng beväpnade med tillhyggen, som misshandlade en villaägare med ett bollträ. 

På onsdagskvällen slog ett ungdomsgäng sönder flera fönster på två villor i Lysekil, rapporterar Lysekilsposten. 

En grupp upprörda villaägare följde efter ungdomsgänget, som bestod av barn och ungdomar i åldrarna 11-14, upp mot bostadsområdet Badhusberget.

Då attackerades de av en grupp maskerade ungdomar som var beväpnade med bollträ och hammare. En villaägare ska ha blivit slagen med bollträ, och har gjort en anmälan om misshandel.

Läs även: Video: Här slåss pensionärer med ungdomsgäng i Lysekil

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Ungdomsgänget var maskerade och vi har ännu inget id på dem. Kommunens fältassistenter kommer i det här läget att intensifiera sitt arbete med att gå runt i Lysekil kvällstid och kartlägga vilka individer det är innan polisen kan ta över, säger Dan Carlsson, kommunpolis i Lysekil, till Lysekilsposten.

Med anledning av denna och tidigare händelser skriver Lysekils kommun på sin hemsida att ”De senaste händelserna i Lysekils kommun med grund i en socialt betingad oro, där bland annat privata fastighetsägare har drabbats, är exempel på en framväxande samhällsproblematik som är komplex och svår att bemöta.”

Kommunen listar sedan de insatser som görs, bland annat har kommunen upphandlat en väktartjänst för att bevaka ”geografiskt prioriterade områden”.

”Sveriges vackraste problemområde”

Badhusberget, som ligger centralt i Lysekil, byggdes som en del av miljonprogrammet i början av 70-talet och har länge haft sociala problem.

I en artikel från juni 2016 beskriver Bohuslänningen Badhusberget som ”Sveriges vackraste problemområde” och konstaterar att området bland annat haft flera bilbränder och en allvarlig knivskärning inom loppet av några veckor.

Läs även: S-politiker: ”Busstreck” att skjuta raketer på människor

På nyårsafton 2018 drog ett gäng på fyra till sex ungdomar i 14-årsåldern runt och kastade smällare och raketer på förbipasserande på Badhusberget. Det socialdemokratiska kommunalrådet Jan-Olof Johansson kallade det hela för ett ”busstreck” i en intervju med P4 Väst. 

– Det är busstreck. Man tycker det är spännande och kul med fyrverkerier och annat, och skjuter tätt i bostadsområden och till och med på folk, har jag hört talas om, sade Johansson bland annat.

Johansson konstaterade att Badhusberget är ett område med stora sociala problem.

– Det har hamnat många människor där som har en lång väg till arbetsmarknaden. Det är nyanlända som ska komma in i arbetslivet och det är stora insatser på olika sätt som behöver göras.

En lokal poliskälla beskrev området som ”laglöst” för Nyheter Idag.

– Det är stans bästa läge med havsutsikt – och samtidigt laglöst. Polisen får alltid larm dit och möts med stenkastning med mera, sade källan.

Läs även: Barngäng sätter skräck i Grums – stryptag, slag och hot om våldtäkt

Läs även: 77-åriga Louise hotades med våldtäkt av barngäng: ”Man baxnar”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag