Ville avskaffa demokratin – SVT:s förre meteorolog Pär Holmgren är MP:s man i EU-valet

Pär Holmgren på väg till EU Foto: Wikipedia
  • Fredag 14 dec 2018 2018-12-14
E-post

STOCKHOLM Förre SVT-profilen och meteorologen Pär Holmgren kommer ut som miljöpartist. Inför EU-valet i vår är han och Alice Bah Kuhnke MP:s toppnamn på vallistorna. Nu uppmärksammas tidigare kontroversiella och antidemokratiska uttalanden av Holmberg i sociala medier.

Inför valet till EU-parlamentet i vår tänker Miljöpartiet toppa listan med två medieprofiler – Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren. Både Bah Kuhnke och Holmgren har ett förflutet inom SVT men har kommit ut som miljöpartister. Bah Kuhnke blev kort inför riksdagsvalet 2014 medlem i Miljöpartiet och var kultur- och demokratiminister fram till valet i höstas. Nu toppar de Miljöpartiets riksvalberednings förslag till EU-parlamentet.

Läs även: Holmbergs intervju fick Bah Kuhnke petad: ”Hela poängen med journalistiken är att granska makten”

Pär Holmgren är helt ny som officiell miljöpartist. Men känd för den breda allmänheten har han blivit som mångårig väderpresentatör på SVT. Ett uppdrag han lämnade för snart tio år sedan. De senaste åren har han jobbat åt Länsförsäkringar.

Nu har han hamnat i ordentligt blåsväder för antidemokratiska uttalanden gjorda i ett inslag i Aftonbladet-TV 2009. Något som liberale debattören Mattias Svensson uppmärksammade i numera avsomnade publikationen Neo.

”Jag fick en fråga för ett antal år sedan ”vad skulle du göra om du var statsminister?” Och då svarade jag att jag skulle snabbt avskaffa alla val. För att det jag ser framför mig nu, det är ungefär en lika stor utmaning som ett tredje världskrig. Och då, om man hårdrar det lite då, så har vi liksom inte tid att håll på och käbbla mellan partierna till exempel, utan nu gäller det verkligen att sätta ner foten och visa att vi är faktiskt ense om det och det och det och det och det och det. Och om man då kanske skulle lösa det på bästa sätt genom att tillsätta en väldigt, väldigt bred blocköverskridande regering efter valet 2010, ja då kanske det är det jag även som miljöminister skulle kämpa för och sträva efter.”

Pär Holmgren, 2009

Holmgren svarade på kritiken i en debattartikel i Aftonbladet där han kallar det för ett ”lösryckt citat”.

”Den som lyssnar på vad jag sa – och inte bara läser vad andra har skrivit att jag sa – inser förhoppningsvis och antagligen att det var skämtsamt och med glimten i ögat”, skriver han bland annat.

”Men det är givetvis oerhört bra att så många står upp och försvarar demokratin. Tänk om vi alla även tog hållbarhetsfrågorna på samma allvar”, skriver han också.

Pär Holmgren var redan under sin tid på SVT en aktivist i klimatfrågan. I en intervju med Expressen 2006 befarade han att Vasaloppet inte skulle överleva 100-årsjubileumet 2022 på grund av klimatförändringar.

2006 intervjuas Pär Holmgren av sin egen dåvarande arbetsgivare SVT med anledning av en klimatkonferens. Han får frågan hur ”bråttom det är”.

– Det är egentligen för sent redan nu. Jättebråttom med andra ord. Eftersom vi inte kan förbjuda bensinbilar i morgon, är viktigt att vi så snart som möjligt till exempel sätter igång att fasa ut olja och bensin så att det är borta inom 10-15 år, säger Holmgren.

I artikeln tipsar Holmgren om att man kan köpa utsläppsrätter på Naturskyddsföreningens hemsida. Några år efter intervjun, 2010, blir Holmgren invald i Naturskyddsföreningens styrelse.

Så sent som i november hyllar Pär Holmgren filosofen och vänsterpartisten Torbjörn Tännsjö som skriver en kritiserad debattartikel där Tännsjö argumenterar för en global diktatur som lösning på världens klimatproblem.

”Vågar tänka utanför boxen”, jublar Holmgren.

 

På Twitter har Holmgrens utnämning väckt uppmärksamhet. Johan Ingerö, policyansvarig hos KD, länkar till en gammal debattartikel i Expressen som problematiserar klimataktivister.

 

Moderate riksdagsledamoten Jan Ericsson undrar retoriskt om Holmgrens antidemokratiska böjelser är något som plockats upp av hans nya parti.

 

Henrik Sundström, som själv kandiderar för Moderaterna i EU-valet, skickar en demokratipassning till MP:s båda toppnamn.

 

Mattias Svensson väljer själv en lite annan ingång när han kommenterar att firma Bah Kuhnke och Holmgren blivit valda som toppnamn för Miljöpartiet.

 

Nils Karlsson, tidigare kommunalråd i Malmö, är också något frågande till varför inte någon av de nuvarande EU-parlamentarikerna toppar listan.

 

I en intervju med Aftonbladet om sin kandidatur hävdar Holmgren att den kommande mandatperioden är den sista vi ”har på oss” och att ”läget är akut”. Han får också frågan om sitt antidemokratiuttalande.

– Delvis var det där ett skämt, det gick jag ut ganska snabbt och sa att det där stämmer inte – jag blev delvis misstolkad. Så i detalj tar jag avstånd från det uttalandet, säger Holmgren.

Miljöpartiets slutgiltiga lista avgörs efter en medlemsomröstning.

MP:s valberednings förslag till EU-lista

1. Alice Bah Kuhnke, 47 år, Nacka

2. Pär Holmgren, 54 år, Uppsala

3. Jakop Dalunde, 34 år, Stockholm

4. Bodil Valero, 60 år, Axmar Bruk

5. Max Andersson, 45 år, Göteborg

6. Emma Nohrén, 38 år, Brastad

7. Märta Stenevi, 42 år, Malmö

8. Max Trondlé, 23 år, Kalmar

9. Mursal Isa, 37 år, Borlänge

10. Aida Badeli, 22 år, Bryssel

11. Karin Thomasson, 56 år, Östersund

12. Magnus P Wåhlin, 47 år, Växjö

13. Jenny Lundström, 51 år, Tierp

14. Lorentz Tovatt, 29 år, Stockholm

15. Elin Söderberg, 34 år, Umeå

16. Per-Inge Lidén, 59 år, Karlstad

17. Jiang Millington, 47 år, Järfälla

18. David Ling, 25 år, Gävle

19. Brita Wessinger, 65 år, Sollefteå

20. Linus Lakso, 35 år, Eskilstuna

21. Rebecka Forsberg, 21 år, Göteborg

22. Nils Karlsson, 45 år, Malmö

23. Janine Alm Ericson, 45 år, Alingsås

24. Olle Hilborn, 33 år, Karlskrona

25. Emma Hult, 30 år, Jönköping

26. Nils Seye Larsen, 38 år, Umeå

27. Wanja Kaufmann, 22 år, Uppsala

28. David Folkebrant, 28 år, Västerås

29. Lotta Hedström, 63 år, Brösarp

30. Svein Henriksen, 51 år, Getinge

31. Naiara Pereira Cunha, 33 år, Södertälje

32. Kristian Ek, 50 år, Nynäshamn

33. Katarina Folkeson, 25 år, Nora

34. Malte Roos, 24 år, Malmö

35. Isabel Enström, 43 år, Visby

36. Henrik Blind, 40 år, Jokkmokk

37. Mariam Salem, 38 år, Umeå

38. Göran Larsson, 51 år, Borås

39. Annica Snäll, 52 år, Tidaholm

40. Björn Immerstrand, 47 år, Vikingstad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag