Ville rapportera sakligt om migration – Blev sparkad från Sveriges Radio

Egor Putilov fick sparken från Sveriges Radio. Foto: Hollger Ellgard, Wikimedia Commons samt Privat
  • Fredag 17 jun 2016 2016-06-17
E-post 5325

STOCKHOLM Journalisten Egor Putilov fick sparken från sitt vikariat på Sveriges Radio för att han hade ambition att granska och rapportera om hur svensk migration fungerar, inte minst då han har egen erfarenhet från Migrationsverket som handläggare. Det berättar han för Nyheter Idag. – Jag hann jobba i tre dagar innan detta hände, säger han.

Han har tidigare arbetat som journalist på tidningen Arbetaren men även åt tidningar som Aftonbladet, Expressen och Svenska dagbladet. Han har tidigare avslöjat hur Utrikesdepartementet svartlistade en journalist som granskade departementet. År 2012 började han arbeta som handläggare på Migrationsverket för ensamkommande flyktingbarn. I arbetet ingick att utreda barnens hemvist, resväg och familjebild.

Dessa erfarenheter tog Egor Putilov med sig till Sveriges Radio när han fick ett vikariat i december förra året. Han hade även varit aktiv i debatten om migration på sin fritid, exempelvis blev han publicerad i Aftonbladet med en debattartikel som varnar för att det är alldeles för enkelt för IS-krigare att ta sig in i Sverige. Men att tala högt om erfarenheterna från Migrationsverket kom att kosta – den 10 december blev han inkallad till ett samtal med sin chef Luise Steinberger på Sveriges Radio.

– Hon var en gruppchef. Det fanns chefer i flera led så att säga. Ingemar Löfgren var den högsta chefen på redaktionen, berättar han för Nyheter Idag.

Läs också: Journalist skulle avslöja vänstervridning hos Sveriges Radio – Då skvallrar branchtidningen till SR-chefen

Fick sparken på grund av debattartiklarna – Bara okej om man ”uttalar sig vänsteranstruket”

Samtalen mellan Putilov och chefen Steinberger kom att spelas in i smyg av Putilov. Han har transkriberat delar av samtalet och publicerat detta på sin blogg. Även ljudfilen som sådan är publicerad på samma blogg och där kan man höra ett nästan fem minuter långt samtal. Steinberger försöker på olika sätt förklara varför Putilov inte kan rapportera om migrationsfrågor, eftersom han kritiserat hur systemet fungerar idag.

– Man får inte ta ställning i kontroversiella frågor. Det kan också handla om veganmat, säger Steinberger i ljudfilen.

Hon fortsätter även med att förklara att det kan bli problem med cheferna på Sveriges Radio om man uttalar sig på ett sätt som inte är vänsteranstruket.

– Det händer att folk bryter mot programreglerna som vi har och det är okej om de uttalar sig vänsteranstruket. Men om de inte uttalar sig vänsteranstruket, då kommer genast cheferna. Ungefär så är det, säger Steinberger.

Hon fortsätter sedan att på olika sätt tips Putilov om hur han kan hantera cheferna som inte accepterar annat än att man uttalar sig vänsteranstruket. Men det hjälpte inte, några dagar senare fick han veta att han fått sparken från den statliga mediejätten, på grund av att han var allt för saklig om migrationsfrågor, berättar han.

– Som jag har berättat i mitt blogginlägg försökte jag att hålla mig till fakta i rapporteringen om migranter och flyktingar. Det uppskattades tydligen inte eftersom bara vänstervinklingen var godkänd på SR enligt min dåvarande chef Luise Steinberger, säger Putilov till Nyheter Idag.

Nyheter Idag har sökt Luise Steinberger både via telefon och mejl, utan resultat. I en PLUS-artikel kan du läsa hur branschtidningen Medievärlden skvallrade till Putilovs chef på Sveriges Radio när han ville avslöja det inspelade samtalet med Steinberger.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag