Vilseledande rapportering: Polen kritiserar Dagens Nyheter

Ambassadör Wiesław Tarka och en av DN-artiklarna.
  • Onsdag 6 Dec 2017 2017-12-06
E-post 863

SVERIGE Är Polen ett land som är på väg att bli ett nytt reaktionärt Nazityskland? Det intrycket kunde DN-läsare få när tidningen rapporterade om Polens självständighetsdag. I ett öppet brev vädjar Wiesław Tarka, Polens ambassadör i Sverige, att DN ska undvika falsk rapportering.

Det är DN-rubrikerna ”Polsk nationalistmarsch samlade 60000” och ”I Polen vill regeringen att kvinnorna stannar hemma” som Polens ambassadör i Sverige Wiesław Tarka ställer sig frågande till. Den första rubriken handlar om Polens självständighetsdag, en dag som firas den 11 november. Tarka förklarar i det öppna brevet att självständighetsdagen väcker starka känslor, inte minst till minne av ockupation och förtryck från både Nazityskland och kommunismen genom Sovjetunionen.

Men DN fokuserar i sin artikel istället på en mindre grupp individer som skanderade slagord som ”Ett rent Polen, ett vitt Polen”.

Den rapporteringen från dagstidningen bemöter nu Tarka.

”Det är sant att det bland firarna fanns marginella grupper med aggressiva nationalister. Men de fördömdes bestämt av Polens president Andrzej Duda, jag citerar: ’Det finns ingen plats i Polen för främlingsfientlighet, patologisk nationalism och antisemitism'”, skriver ambassadören.

Även DN-rapporteringen om att Polen vill att kvinnor stannar hemma bemöts med hårda argument från Tarka.

”Om DN vill visa en riktig bild av den polska kvinnan uppmanar jag er att se närmare på de senaste uppgifterna från Eurostat om antalet kvinnor i högre positioner i EU-länderna. Polen ligger på andra plats med 41 procent. Det är inte helt jämlikt än, men vi ligger i ledning i EU. Om vi sen tittar på skillnaden i lön mellan kvinnor och män så är skillnaden i Polen 7,7 procent, medan genomsnittet för EU är 16,3 procent. Jämförelsen kräver ingen kommentar”, fortsätter ambassadören.

Ambassadören avslutar det öppna brevet med en uppmaning till DN:s chefredaktör Peter Wolodarski. Där skriver Tarka att han vill uppmana Wolodarski ”att presentera en mer balanserad bild av det samtida Polen för att undvika fördomar och falsk rapportering som gör verkligheten svårare än lättare att förstå”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag