Virtanen anmäler Expressen och SvD till pressombudsmannen

Fredrik Virtanen. Foto: Pressbild / Sveriges Radio
  • Torsdag 2 Nov 2017 2017-11-02
E-post 830

STOCKHOLM Fredrik Virtanen tar hjälp av advokat för att få upprättelse mot Expressen och Svenska Dagbladet. Det berättar tidningen Journalisten som tagit del av en PO-anmälan.

Den 25 oktober berättar Nyheter Idag att tidningen Expressen väljer att göra som Fria Tider och Avpixlats efterträdare Samhällsnytt när de namngav Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen som den medieman som anklagas för våldtäkt. Fram till den publiceringen var det enbart Fria Tider och Samhällsnytt som publicerade Virtanens namn.

Nu berättar tidningen Journalisten att Fredrik Virtanen anlitat advokat Monique Wadsted för att upprätta en anmälan till allmänhetens pressombudsman, PO. Tidningen har även tagit del av anmälan till PO.

”Expressen bestämde sig då uppenbarligen inte bara för att namnpublicera Fredrik Virtanen utan att göra det i ett omfattande publicering med både bild och namn, stort uppslaget på löpsedel och etta samt ett reportage om sex sidor dvs. tre hela uppslag i tidningen”, står det i anmälan.

Enligt anmälan menar Virtanen att publiceringen inneburit allvarligt skada för honom själv, men även för hans minderåriga barn och hans familj.

Även Svenska Dagbladet anmäls till PO för publicering av artikeln med rubrik ”12 kvinnor anklagar Virtanen för sextrakasserier och övergrepp”.

FAKTA Så arbetar Nyheter Idag

När journalisten Cissi Wallin i ett Instagram-inlägg namngav Fredrik Virtanen som den man som enligt henne har våldtagit henne tog Nyheter Idag beslutet att konsekvent använda termen "Aftonbladetmannen", "mediemannen", eller "Aftonbladetprofilen" i vår rapportering.

Det var först efter att Virtanen själv kommenterat anklagelserna i en lång artikel i Aftonbladet som Nyheter Idag ändrade beslutet och istället namngav Fredrik Virtanen.

Samma princip har även gällt TV4-profilen Martin Timell som anklagas för sexbrott.

Nyheter Idag är anslutet till det pressetiska systemet sedan 2014.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag