Vittnade mot gäng – fick bilen vandaliserad

Foto: Patrik Svedberg
  • Tisdag 21 sep 2021 2021-09-21
E-post

En kvinna kallades att vittna i en rättegång mot gängkriminella efter en skjutning i Halland och fick identifiera sig inför de åtalade. Bara timmar efter rättegången fick kvinnan sin bil vandaliserad, säger hon till SVT. Nu vill hon se ett förbättrad skydd för vittnen. – Jag ser inte vitsen med att jag ska behöva identifiera mig inför de åtalade, säger kvinnan till SVT.

Kvinnan blev vittne till en skottlossning i sitt bostadsområde och kallades att vittna inför domstol, där hon tvingades identifiera sig inför de åtalade och deras vänner.

– Jag exponeras för grovt kriminella människor. Jag behöver tala om mitt fullständiga namn, de vet var jag bor, och jag har inget val, säger kvinnan till SVT.

Läs även: Uppgift: Skott avlossades mot vittne och brottsoffer innan rättegång

Enligt kvinnan blev hon utsatt för oönskad kontakt med en av de åtalade, utan att rätten reagerade.

– När jag hade, vi alla hade presenterat oss för varandra och jag hade avlagt min ed så lutade sig en av de åtalade fram och tilltalade mig med mitt förnamn, berättar kvinnan som säger att hon blev ”kall på insidan” av den oönskade kontakten..

Några timmar efter rättegången blev kvinnans bil utsatt för vandalisering, och kvinnan tror det finns ett samband med hennes vittnesmål.

– Jag har inga bevis, men jag tycker att det sammanfaller lite väl.

Nu vill kvinnan att skyddet för vittnen förbättras, så att vittnen inte ska behöva identifiera sig inför åtalade och deras vänner, annars tror hon att allt färre kommer våga vittna i framtiden.

– Jag ser inte vitsen med att jag ska behöva identifiera mig inför de åtalade, inte heller att de åtalade skulle se hur jag ser ut.

– Och jag kan inte förstå varför man ska fylla åhörarplatsen med kompisar. 30-40 av deras kompisar som vet vad jag heter och vet var jag bor. Vem är det man ska värna mest?

Regeringen har utrett ett antal förslag för att få fler att våga vittna, som lades fram i maj i år. Anonyma vittnen var ett av förslagen som utreddes där utredningen kom fram till att skälen att införa anonyma vittnen inte var tillräckligt starka.

– Det är väldigt svårt att få till ett system där man kan ha anonyma vittnen samtidigt som det är tillräckligt rättssäkert för den som är tilltalad, säger statens särskilda utredare Stefan Johansson till SVT.

Brottsofferjourens förbundsordförande Sven-Erik Alhem menar att anonyma vittnen kan bli nödvändigt för att förmå folk att våga vittna mot kriminella gäng.

– Man måste nog ändå inse att trots de negativa följder som finns med anonyma vittnen, så är det någonting vi kanske inte kommer ifrån, säger Alhem till SVT.

– Det är just när det gäller de så kallade tillfällighetsvittnena som är ute med hunden och råkar se någonting som äger samband med ett brott där det kan få stor betydelse.

Ett annat förslag gäller straffskärpningar för övergrepp i rättssak. Där föreslår regeringens utredning att bötesstraffet tas bort så att brottet alltid ger fängelse.

Sven-Erik Alhem vill emellertid gå längre än regeringens förslag.

– Jag vet att det här inte har någon som helst möjlighet att nå framgång, men egentligen tycker jag att det är så pass allvarligt att om man försöker påverka utredningen otillbörligt så borde det leda till ett livstidsstraff, säger han till SVT.

Läs även: Uppgifter: Sprängda fastigheten på Östermalm inhyste vittnesskyddsboende

Läs även: Ska ”knäckas” och ”jagas till världens ände” – regeringens löften om gängen

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag