Vittnet: Mannen med bombbälte i Ängelholm var klädd som IS-krigare

Poliser med förstärkningsvapen. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 24 okt 2017 2017-10-24
E-post 1791

”Han hade en sådan här svart rock som IS har när dom krigar, en sådan där krigs-dress som hänger ner till knäna”, säger ett ögonvittne till Nyheter Idag. Attacken mot en krog i Ängelholm utreds av Säpo och det är tyst från åklagaren. – Han har gjort vissa medgivanden. Närmare om motivet vill jag inte gå in på, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Klockan 00.49 natten mot söndag attackeras krogen 19hundra i Ängelholm. En man kastar in två flaskor i lokalen och viftar även med en kniv. Inne i lokalen var befann sig gäster en normal lördagkväll. Mannen brottades ner och då upptäcktes vad som ser ut att vara ett bombbälte. I en väska hittas islamiska religiösa pamfletter och ytterligare flaskor. Polisens bombbgrupp tillkallades till platsen för att undersöka de misstänkta föremålen.

Till en början utreddes händelsen som mordförsök men har senare ändrats till grovt olaga hot. Ärendet har tagits över av riksenheten för säkerhetsmål och på åklagarmyndighetens hemsida är informationen knapphändig.

– Mannen hade ett bälte runt midjan med en sladd till en fjärrkontroll. Han hade också fler flaskor med sig, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström i ett uttalande på åklagarmyndighetens hemsida.

Den misstänkte mannen är 21 år gammal och har bott i Sverige i tio månader. Var han bott tidigare framgår inte av Åklagarmyndighetens pressmeddelande och när Nyheter Idag ringer till myndighetens presstjänst får vi till svar att ingen mer information finns att tillgå än det som redan är offentligt.

– Vi har inte fått mer information från åklagaren. Det är det vi kan gå ut med, något mer än det som står där har jag inte, säger Helena Ekstrand på åklagarmyndighetens presstjänst.

”Klädd som IS-krigare”

Nyheter Idag har fått uppgifter om att det kan vara två personer kopplade till attacken. De ska vara boende i en lägenhet i Ängelholm och nyligen invandrat till Sverige. De beskrivs som ”flyktingar” av ett vittne som befann sig på platsen.

– Det ska vara två flyktingar som bott här i tio månader, jag tror de är syskon. Det är kommunen som satt dom i en lägenhet här.

– Han hade en sådan här svart rock som IS har när dom krigar, en sådan där krigs-dress som hänger ner till knäna.

Restaurangägaren Jim berättar för Nyheter Idag att krogen fått omfattande skador efter attacken.

– Fönsterrutorna är sönder. Vi fick inte tillgång till restaurangen på hela natten eftersom polisens tekniker var här. Det har regnat in i tolv timmar. Vi har fått bryta upp golv, soffor och allting.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag