Volvo ett steg närmare självkörande bil – Bilarna ska lära sig av varandra

Foto: Volvo
  • Onsdag 6 jan 2016 2016-01-06
E-post 48

USA Volvo Cars tar ett steg närmare drömmen om den självkörande bilen genom att köpa in en superdator från Nvidia. – Den har ungefär samma beräkningskapacitet som 150 Macbook Pro, säger Nvidias VD om superdatorn.

Volvo Cars lanserade redan i november konceptbilen Concept 26, en bil för framtiden som är tänkt att klara av att köra sig själv. Nu tar biltillverkaren ett steg till mot att förverkliga drömmen om den självkörande bilen genom att köpa in den vattenkylda superdatorn Nividia Drive PX2.

– Beräkningskapaciteten hos Drive PX2 är ungefär lika stor som 150 Macbook Pro, säger Nividias Jen-Hsun Huang rapporterar Business Insider.

Den kraftiga datorn behövs för att göra alla de avancerade beräkningar som krävs för att köra en bil. Datorn kommer få bearbeta enorma mängder data som hämtas in när vägen och omgivningen runt bilen ”läses av” för att tyda denna och ta rätt beslut.

Drive PX2 beskrivs av Nividia som ”världens första i bilen artificiellt intelligenta superdator för självkörande bilar”. Det talas om att de olika bilarna tillsammans ska skapa ett ”internet för bilar” där bilar kan kommunicera med och lära sig av varandra, ett så kallat ”Drivenet”.

Själva datorn som sitter i bilen är inte större än en lunchlåda och även om den till en början endast används som stöd för föraren är det tänkt att den med tiden ska kunna ta över körningen helt och hållet.

På Volvo Cars tror man på konceptet och är beredda att ta på sig det fulla ansvaret om den nya teknologin fallerar.

– Volvo kommer ta på sig det fulla ansvaret närhelst en av våra bilar är i automatiskt läge. Vi är en av de första biltillverkarna i världen som ger ett sådant löfte, säger Volvo Cars VD Håkan Samuelsson på Volvos hemsida.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag