Wagnergruppen i revolt – marscherar in i Ryssland

Putin och Prigozhin 2010. Bild: Government of the Russian Federation/CC BY 3.0.
  • Lördag 24 jun 2023 2023-06-24
E-post 0

Natten till lördagen meddelade Jevgenij Prigozjin, ledare för privatarmén Wagnergruppen, att Wagnerstyrkor gått in i Ryssland för att störta landets militära ledning. Enligt Prigozjin stötte Wagnerstyrkorna inte på något motstånd när de passerade gränsen mellan Ukraina och den ryska regionen Rostov.

– Men vi kommer förgöra alla som står i vår väg. Vi rör oss framåt och kommer fortsätta till slutet, säger Wagnerledaren enligt AP.

I en ljudinspelning säger Prigozjin att alla Wagners soldater är redo att dö för att störta den ryska militärledningen.

– Vi står alla redo att dö. Alla 25 000 av oss, och ytterligare 25 000 efter det. Vi är redo att dö för det ryska folket, säger han enligt AFP.

Vid 06:30 svensk tid uppgav Prigozjin att hans styrkor tagit över militärhögkvarteret och andra militära anläggningar i Rostov, en stad med över 1 miljon invånare som huserar Rysslands södra militärkommando, som har en central roll för kriget i Ukraina.

Två timmar senare ska Wagnerstyrkor ha tagit kontroll över militära anläggningar i staden Voronezj, som ligger drygt 40 mil söder om huvudstaden Moskva, enligt uppgifter från ryska säkerhetskällor till Reuters.

Rysslands president Vladimir Putin har uppmanat Wagnerstyrkorna att inte lyda Prigozjins ”förrädiska” order utan istället gripa honom för förräderi.

– Alla som deltagit i myteriet kommer straffas, säger Putin enligt Reuters.

Den tidigare fången Jevgenij Prigozjin gjorde karriär i Putins Ryssland under 2010, genom cateringföretag som slöt kontrakt med ryska myndigheter, vilket gav honom benämningen ”Putins kock”. Prigozjin äger företag som anklagats för att stört de amerikanska valen 2016 och 2018.

Mest känd är han som ledare för den paramilitära Wagnergruppen, som varit bland de mest kompetenta ryska styrkorna under invasionen av Ukraina. Wagnergruppen har bland annat uppmärksammats för att man låtit fångar strida i Ukraina mot att återvinna sin frihet, och Wagner har från rysk sida lett slaget om Bakhmut. I maj drog sig Wagnergruppen tillbaka från Bakhmut och ersattes av ryska armén.

Under vintern och våren har Prigozjin blivit en allt mer högljudd kritiker av den ryska militärledningen i allmänhet och försvarsminister Sergej Sjojgu i synnerhet. Prigozjin har bland annat anklagat den ryska militärledningen för att ha undanhållit ammunition till Wagnergruppen.

Enligt Prigozjin har den ryska invasionen av Ukraina gått mycket sämre än vad den ryska militärledningen medger. Prigozjin har också avvisat de officiella ryska motiven för att invadera Ukraina.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag