Wallström anklagas öppet för att ha sagt: ”Judarna kampanjar mot mig”

Wallström anklagas öppet på Facebook för att ha sagt: "Judarna kampanjar mot mig". Foto: Wikimedia Commons / Faksimil Facebook
  • Måndag 16 nov 2015 2015-11-16
E-post

STOCKHOLM En Facebookuppdatering skriven av Susanne Sznajderman-Rytz har fått stor spridning i sociala medier där utrikesminister Margot Wallström öppet anklagas för att ha sagt ”Judarna kampanjar mot mig”. – Det är absolut korrekt återgivet, säger Sznajderman-Rytz på måndagkvällen till Nyheter Idag.

Efter att utrikesminister Margot Wallström uttalat sig märkligt i SVT angående terrordådet i Paris, där hon kopplar händelserna till konflikten mellan palestinier och staten Israel, har kritik mot henne uppmärksammats internationellt. Det kunde Nyheter Idag tidigare under måndagen berätta.

Anklagas öppet i en Facebookstatus

Men nu växer skandalen ytterligare. På Facebook anklagas Margot Wallström för att ha sagt att ”judarna kampanjar mot mig”.

Det är språkvetaren, Susanne Sznajderman-Rytz, som enligt sitt företags hemsida bland annat är sakkunnig för departementen i språkfrågor, som återger ett samtal med utrikesministern på sin Facebooksida. Statusuppdateringen på Facebook har sent på måndagskvällen fått stor spridning med över 290 delningar.

”Judarna kampanjar mot mig. Det var det svar Margot Wallström gav mig när jag av en slump sprang på henne dagen efter attentaten i Paris, efter att jag berättade att många av mina judiska vänner tagit illa vid sig av det hon sagt till Claes Elfsberg tidigare på morgonen”, inleder Sznajderman-Rytz sin statusuppdatering.

”Det är absolut korrekt återgivet”

Hon fortsätter berätta att hon inte fick något förtydligande av utrikesministern om vad som egentligen menades med det märkliga citatet.

”Jag fick alltså inget klargörande kring vad hon menat eller någon kommentar om själva terrordådet. Hennes enda svar på min fråga var alltså; Judarna kampanjar mot mig. Hennes tre livvakter höll nickande med”, fortsätter Sznajderman-Rytz.

Vidare berättar Sznajderman-Rytz i sin Facebookstatus att hon skickat ett mejl till Margot Wallström där hon ber om en förklaring till den märkliga kommentaren. När Nyheter Idag ringer till Sznajderman-Rytz på måndagskvällen står hon på sig om vad Wallström ska ha sagt.

– Det är absolut korrekt återgivet, säger Susanne Sznajderman-Rytz till Nyheter Idag.

Du är helt säker på att hon sade det här citatet du återger på Facebook?

– Ja. Jag ska tala om för dig vad jag gör i mitt dagliga arbete. Det visste inte hon, men jag utbildar i kommunikation i tal och skrift. Professionellt arbetar jag med att uppfatta vad folk säger, hur de beter sig och allt som skedde i den stunden är korrekt återgett.

Nyheter Idag söker utrikesminister Margot Wallström för en kommentar. Under måndagkvällen har vi ringt till Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin, men ingen svarar i telefonen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag