Wallström om iranska kvinnorättskämpens kritik: ”Bisarr synpunkt”

Margot Wallström. Foto: News Oresund (CC BY 2.0)
  • Måndag 2 mar 2020 2020-03-02
E-post

SVERIGE Tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) har fått hård kritik för att hon inte sträckte fram handen för att hälsa när Irans utrikesminister kom på besök. Man kan inte vara både aktivist och minister, svarar hon nu.

Svenska Dagbladet har tidigare intervjuat den iranska kvinnorättskämpen Shaparak Shajarizadeh, som tvingats fly sitt hemland efter att ha tagit av sig slöjan offentligt. Hon kritiserade den svenska så kallade feministiska regeringen för att inte ha markerat mot den islamistiska regimen.

2017 gjorde den svenska regeringen ett besök i Iran, och då bar dåvarande handelsminister Ann Linde (S) och övriga kvinnor i delegationen slöja.

– Många iranska kvinnor var chockade över att de svenska ministrarna hade slöjor och bugade inför regimen. De hjälpte definitivt inte i kampen mot kvinnoförtryck i Iran, sade Shajarizadeh.

2019 var det Irans utrikesminister som kom på besök i Sverige, och då valde dåvarande utrikesminister Margot Wallström att inte sträcka fram handen för att hälsa.

– Den svenska utrikesministern borde ha sträckt fram handen. Utmana dessa män. Det sänder en signal. Man får inte vika sig för en förtryckarregim, det är fegt, sade Shajarizadeh.

Svenska Dagbladet har nu pratat med Margot Wallström som lämnade posten som utrikesminister i september och jobbar för närvarande inom FN. Hon ger inte mycket för iranskans kritik.

– Jag tycker att det är en bisarr synpunkt att man ska tvinga andra att ta i hand. Hur går det överhuvudtaget till? Vi behöver prata med varandra. I politiken är det orden som betyder något, säger hon.

Angående statsbesöket i Iran påpekar Wallström att det är obligatoriskt att ha på sig slöja som kvinna.

– Jag har haft möjlighet att förändra saker med hjälp av politik. I de här fallen måste man välja om man ska vara aktivist och vägra slöja, eller vara minister. Då ska man vara minister.

Stöd Nyheter Idag

Gillar du vår journalistik?

Utan prenumerationer kan vi inte fortsätta. Det är den krassa verkligheten.

Att många gillar det vi gör, betalar inte vår journalistik.

Över en halv miljon läser Nyheter Idag varje månad. Just nu har vi ett par tusen prenumeranter.

Vi håller våra kostnader på ett minimum, vi har till exempel inget kontor som vi sitter i.

När du blir prenumerant kan du veta att pengarna går till journalistiken och inte till fancy lokaler. Om vi nådde åtminstone 10 000 prenumeranter så skulle vi kunna anställa fler journalister, vi skulle kunna köpa in riktig fotoutrustning till fler reportrar.

Är du redan prenumerant? Dela våra artiklar, värva en kompis. Tack!

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag