Wallström om Ukraina: Saknas kvinnor vid förhandlingsbordet

Bild: Faksimil SVT
  • Fredag 18 mar 2022 2022-03-18
E-post 1040

SVERIGE Kvinnor borde ta plats i förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland. Det säger tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) i SVT:s Morgonstudion.

Wallström intervjuas för att hon har erfarenhet av diplomatiska samtal. En gång i tiden satt hon vid samma förhandlingsbord som Vladimir Putin, men då var han ännu inte Rysslands president.

När hon pratar om förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland tycker hon att det är viktigt att framhäva kvinnors roll i kriget.

– Får jag säga en sak: Det viktigaste är ju att det finns en politisk vilja – att man vill komma överens. Och för det andra vill jag också säga att, jag har ju påpekat avsaknaden av kvinnor runt bordet, säger Wallström.

– För också i Ukraina är det ju så att kvinnor strider, de dödas, de har en otroligt viktig roll. Vi kan se när de tar hand om barn och gamla. Och de vill förstås också ha någonting att säga till om när det gäller framtiden för deras eget land och sig själva.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag