Wallströms pressekreterare till motattack: ”Oseriös” antisemitlista

Margot Wallström. Foto: Wikimedia Commons
  • Torsdag 29 Dec 2016 2016-12-29
E-post 759

SVERIGE Utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö går till motattack mot antisemitlistan från det internationellt respekterade Simon Wiesenthalcentret. Detta efter att Wallström noterats på en åttondeplats på listan. Wirkensjö menar att ”listan är uppenbarligen oseriös”.

Tidigare har Nyheter Idag rapporterat att utrikesminister Margot Wallström (S) noteras på en åttondeplats på Simon Wiesenthalcentrets lista över antismetiska och anti-israeliska incidenter för år 2016. Ett kritiserat uttalande om ”utomrättsliga avrättningar” anges vara en av grunderna till att Wallström listas. Uttalandet refererade till Israelisk polis som oskadliggjorde palestinska terrorister.

Nu slår Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö tillbaka mot antisemitlistan. I ett mejl till SVT Nyheter argumenterar han att listan är ”oseriös”.

”Listan är uppenbarligen oseriös. Den blandar samman antisemitism med kritik av staten Israels politik och placerar president Barack Obama som nummer ett. Att som denna lista ytligt och lättvindigt anklaga politiska ledare för antisemitism riskerar att urholka den viktiga kampen mot antisemitismen. Sveriges regering är aktiv i kampen mot antisemitism och är för en hållbar fred och en tvåstatslösning”, skriver han.

Tidigare år har SD-politikern Björn Söder uppmärksammats på samma lista. Då slogs nyheten upp stort i svenska medier och debattörer menade att detta var ett bevis på varför det är politiskt omöjligt att samarbeta med Sverigedemokraterna. I sociala medier jämförs nu Wallström med Söder och användare på twitter ifrågasätter Wirkensjö när han menar att listan är oseriös.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag