Weimers (SD): ”Förhoppningsvis kan detta aktualisera debatten även i Sverige”

Charlie Weimers Foto: Nyheter Idag/Pressbild
  • Söndag 7 mar 2021 2021-03-07
E-post 4052

VÄRMLAND/SCHWEIZ Schweiz är långt ifrån det första landet som reglerar eller förbjuder användandet av burka och niqab. Det säger EU-parlamentsledamoten Charlie Weimers (SD) i en kommentar till resultatet i folkomröstningen i Schweiz som innebär förbud mot att täcka ansiktet på offentliga platser. – Jag gratulerar Schweiz, säger Weimers.

Resultatet i folkomröstningen i Schweiz på söndagen innebär att det blir förbjudet att täcka ansiktet i offentliga miljöer med vissa undantag, som vid festivaler eller liknande.

Charlie Weimers (SD) ser positivt på resultatet och gratulerar Schweiz.

– Det finns ingen mer potent symbol för avståndstagande från assimilering och västlig kultur än att bära burka eller niqab. Man kan med rätta fråga sig varför någon skulle vilja bo i väst och samtidigt ta så aktivt avstånd från vårt sätt att leva, säger Weimers.

Den schweiziska folkomröstningen och det kommande förbudet är inte något unikt menar Weimers. Han pekar på att den heltäckande burkan och niqaben har förbjudits eller reglerats i flera länder som Frankrike, Belgien, Danmark och Tyskland.

– Även i Marocko finns sedan 2017 ett förbud mot försäljning och tillverkning av burka – officiellt för att terrorister har använt burka för att dölja bomber och andra vapen – men i realiteten för att förhindra tillväxten av salafistisk islam. I Egypten har universitet och sjukhus förbjudit niqab, och regeringen har funderat över att förbjuda dem i offentliga utrymmen helt. Förhoppningsvis kan detta aktualisera debatten även i Sverige, säger Weimers.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag