Westerholm: ”Träsk av identitetspolitiker”

Bilden är ett montage Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 3.0/ Nyheter Idag
  • Onsdag 23 okt 2019 2019-10-23
E-post 572

STOCKHOLM S och SD är numera lika stora bland LO:s medlemmar. En orsak ligger i LO:s ledarskap där ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är ett exempel på identitetsvänster, enligt Ledarsidornas Johan Westerholm.
– Varken S eller LO:s ledning har mött LO:s medlemmar. Man har inte lyssnat på deras frågor eller krav, säger Westerholm.

I mätningen från Expressen/Sifo får S stöd av 30,6 procent och SD stöd av 31 procent av LO-medlemmarna. I praktiken dött lopp. I mars 2010 var stödet bland S-väljare över 60 procent. Så sent som 2014 var stödet hos LO-medlemmar 51 procent i Valu, SVT:s valundersökning.

Ledarsidornas Johan Westerholm är oberoende socialdemokrat och karlebyist. Under många år var han aktiv inom Socialdemokraterna och varnade tidigt för risken att LO-väljare skulle överge S till förmån för SD.

– 2011 sade jag till Anders Lindberg att jag inte tror på brunsmetningsvarianten utan att jag tror att vi måste prata mer om sakpolitik. Anders Lindberg svarade: ”Jag vet exakt vad jag gör, historien kommer ge mig rätt”, säger Johan Westerholm.

Vad är det som händer inom LO och S just nu?

– Precis det jag varnade för för tio år sedan till Anders Lindberg. Varken S eller LO:s ledning har mött LO:s medlemmar. Man har inte lyssnat på deras frågor eller krav. Därför är den rörelse av kvinnor som nu lämnar LO av särskild betydelse, säger Westerholm.

– Det är kvinnorna som har fått tagit den värsta smällen av den kraftiga asylmigrationen. Det är deras frihet som inskränkts när de inte längre känner sig trygga att gå ute på kvällarna, det är de som påverkas mest påtagligt och begränsas av de olika förortskalifat som växer upp runt om i Sverige. Det handlar inte bara om svenska kvinnor utan även i minst lika hög grad invandrarkvinnor.

Johan Westerholm pekar på hur kvinnor inom LO-kollektivet har fått ta ansvar för integration – utan att bli tillfrågade.

– Kvinnorna i vården tvingas att ta ansvar för instegsjobben och integration. På många arbetsplatser innebär de här extrahänderna i vården en belastning, säger Westerholm.

Han berättar hur han har pratat med många kvinnor i offentliga vårdyrken. Deras utsagor liknar alla varandra.

– De jag pratat med är trötta på tjafset. Att behöva förklara grundläggande saker som att ”I Sverige kommer vi i tid, i Sverige följer vi hygienregler, i Sverige följer vi arbetsplatsinstruktioner. Och det ska inte behöva tjafsas om det”. Man är helt enkelt less, säger Johan Westerholm.

De kvinnliga LO-väljarna var på väg till SD redan i valet 2018.

– Men då lyckades S och LO att hitta abortfrågan. Är det något som är heligt för svenska kvinnor i svensk politik är det abortlagstiftningen. Den rör man helt enkelt inte. Enligt mina källor hade SD missat att det stod kvar i partiprogrammet. De blev helt tagna på sängen, säger Johan Westerholm.

– Om man gör sökmotortrycksanalyser på Google för kvinnliga väljare var abortfrågan tre gånger viktigare än om SD var rasister eller inte. Det visar också att SD är på väg att på allvar normaliseras och komma ifrån rasiststämpeln.

Hur mycket av regeringens politik i dag är något som den vanlige LO-medlemmen kan identifiera sig med?

– Inte mycket. Regeringen har ingen progressiv politik i dag. För LO handlar det mer om att försvara intagna positioner. Varken familjeveckan eller friåret är något som är kopplat till LO utan är snarare mer något som är riktat till miljöpartistiska storstadsväljare, säger Johan Westerholm.

För att förstå socialdemokratins ras inom LO behöver man förstå kopplingen mellan S och LO. Där LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson från början var SSU-ordförande, senare blev ordförande för studieförbundet ABF innan han landade hos LO.

– Karl-Petter Thorwaldsson har fel jobb. Han är mer politiker än något annat. Han är stor och bullrig.  Det är: ”Inte en ärta till Tyskland” och så vidare. Men skärskådar man honom ser man att Karl-Petter Thorwaldsson är uttalad identitetsvänster, säger Johan Westerholm.

– Det märktes när han började prata om hur asylinvandring skulle ge en ”superekonomi”. Det fanns inget stöd för det uttalandet i några LO-rapporter, det vara bara löst tyckande, säger Westerholm.

– Han är inte i grund och botten en facklig företrädare om man tittar på hans CV. Han har politisk profil och kom närmast innan från ABF som är ett träsk av identitetspolitiker. ABF är en del av det bidragsindustriella komplexet.

Paradoxen är enligt Johan Westerholm att Socialdemokraternas partiledare, statsministern och förre Metallordföranden Stefan Löfven, vore ett bättre val som LO-boss.

– Det märker man på Stefan Löfven när han uppträder i fackliga sammanhang. Då blommar han ut. Han är inte en partiledare eller statsminister. Han är en facklig ledare.

Hur tappar man från 51 procent av LO-medlemmarna till under en tredjedel på fem år?

– Genom att LO-ledningen inte fångar upp signalerna om hur ser det ut på arbetsplatserna. Tittar man på deras kommunikatörer så är det till exempel Johan Ulvenlöv som sitter och skriver om nazismen inom SD på arbetstid. Du har Eric Sundström som tidigare varit på Dagens Arena. Det är inte LO-folk som sitter där, det är identitetspolitiker. De är visserligen intellektuella. Men fullständigt hopplösa.

Johan Westerholm upprepar flera gånger att det är uppe i toppen av LO som problemen finns.

– Men det här är något som man fick i arv. Det började innan Thorwaldsson. Det började med Wanja Lundby-Wedin som numera är vice ordförande i kyrkostyrelsen. Det är som Thomas Gür säger: Fisken ruttnar från huvudet.

Hur allvarligt är det här för S?

– Det borde vara panik i verkställande utskottet. De har känt till det under en längre period. Annars hade inte Ardalan Shekarabi gått ut och flörtat med LO. Det som riskeras nu är bidraget, inte bara i rena pengar, utan även i arbetstid. Det är oerhört viktigt för S. Hela callcenterkampanjen 2018 var LO, inte partiet.

Vad är lösningen?

– Man skulle behöva rekrytera in en ny ordförande till LO. En klassisk gruvarbetare. En riktig metallare. Någon som gått hela vägen från golvet. Man måste börja om med LO. Du måste rensa ut identitetsvänstern. Helt enkelt rycka ut ogräset och rensa ut, säger Johan Westerholm.

LO har fortfarande kompetenta medarbetare, menar Westerholm.

– Det finns bra folk bland LO-ekonomerna till exempel. Men Karl-Petter Thorwaldsson har valt att stoppa undan dem till förmån för olyckorna på Arenagruppen, som Sandro Scocco.

Även om byte på LO-ordförandeposten vore det bästa för LO och S är det inget Johan Westerholm tror kommer att ske.

– Han kommer inte att flytta på sig frivilligt. Han kommer att klara av nästa års LO-kongress. I och med att han är ett politiskt djur kan vi räkna med att det kommer att ske en del politiska positionsförändringar.

Men tiden då LO-kollektivet fungerade som en väljarbas för Socialdemokraterna är sannolikt över.

– Fortsätter den här utvecklingen, då börjar LO-medlemmen att följa de vanliga opinionsundersökningarna. Möjligen något lägre för att man känner ett svek.

På några års sikt kommer även de restriktioner som olika LO-förbund har mot medlemskap i SD att utmanas. I förlängningen något som leder till att SD-are blir förtroendevalda inom fackrörelsen.

Vad betyder det för SD?

– Det är en ny möjlighet att få inflytande. Det är en helt ny arena som man också är rätt oförberedd för hur man ska hantera. Man har inga klara tankar för hur man ska agera om man plötsligt har stort inflytande i LO. Det innebär också en risk för en major fuck up. Så det behöver man fundera igenom.

SD är på väg att ändra sig om abortlagstiftningen, och lägger sig i linje med övriga partier. Vad har det för betydelse?

– Det är helt avgörande om du ska upplevas som inkluderande och uppfattas som ett statsbärande parti. Svensk abortlagstiftning är att uppfattas som Mose stentavlor. Alla som har rört den har det gått åt helvete för.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller skulle vilja annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag