WHO bedömer corona som pandemi

Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Wikimedia Commons / ITU Pictures
  • Onsdag 11 mar 2020 2020-03-11
E-post 373

Nu meddelar världshälsoorganisationen WHO på en presskonferens att sjukdomen covid-19 officiellt bedöms som en pandemi. WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus förklarade sin oro över ”bristen på insatser”.

Det omtalade nya coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 är nu officiellt en pandemi. Skillnaden mot en epidemi är att pandemier är globala istället för att enbart drabba ett visst land eller en viss region.

I skrivande stund är antalet bekräftade svenska smittade nästan 500 personer på onsdagseftermiddagen. Samtidigt kom nyheten att den första svenska patienten avlidit av sjukdomen. I sociala medier är missnöjet stort mot svenska myndigheter, inte minst då kritiker uppfattar myndigheternas agerande som saktfärdigt och otillräckligt.

Exempelvis berättar Expressen att människor som anlände till Arlanda flygplats med ett specialchartrat flygplan från ett område drabbat av det nya coronaviruset var fria att lämna flygplatsen helt utan restriktioner. Detta trots att flera individer på planet var sjuka och hostade rakt ut.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus uttryckte en djup oro över vad han menar är en brist på agerande från stater och myndigheter.

– Vi räknar med att det kommer att bli värre. Vi kommer att få fler fall, fler dödsfall och fler länder som drabbas och vi är oroade över antalet fall och över bristen på insatser, säger han.

I länder som Italien, som just nu är det hårdast drabbade landet i EU, råder karantän i hela landet. Värst drabbat är Lombardien i norra Italien där sjukvården har mycket stora problem att hantera dem som insjuknar. Även i Sverige råder brist på materiel, sjukvårdspersonal och intensivvårdsplatser.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag