Wikileaks publicerar ”Macron-mailen” i sökbar databas

Foto: Wikileaks
  • Tisdag 1 aug 2017 2017-08-01
E-post 17

FRANKRIKE Wikileaks publicerade under måndagen en sökbar databas med fler än 71 000 e-postmeddelanden från Frankrikes president Emmanuel Macrons valkampanj. Mejlen stals av en hackare i maj, endast dagar före det franska presidentvalet.

Den alternativa nyhets- och visselblåsarsajten Wikileaks meddelar på Twitter att de över 71 000 e-postmeddelanden från den franske presidenten Emmanuel Macrons valkampanj som stals och publicerades av en hackare i maj i år nu finns i en indexerad och sökbar databas på Wikileaks hemsida.

E-posten sträcker sig från den 20 mars 2009 till den 24 april 2017. Av de totalt över 70 000 e-postmeddelandena har 21 070 verifierats forensiskt genom organisationens eget ”Domain keys identified mail-system”, DKIM, skriver Wikileaks. De verifierade mejlen har i samtliga fall märkts med en grön DKIM-banner.

Wikileaks tillägger att ”baserat på statistiska stickprovsundersökningar är även den överväldigande majoriteten av de övriga mejlen äkta”.

Chefen för den franska cybersäkerhetsmyndigheten ANSSI, Guillaume Poupard, berättade för nyhetsbyrån AP den 1 juni i år att metoden som använts för att hacka e-posten pekar mot att det gjorts av en ”ensam individ”.

Poupard uppger även att ANSSI, i motsats till spekulationerna i media, inte har någon information som pekar mot att attacken utförts av Ryssland. Det är en uppgift som bland andra Aftonbladets Anders Lindberg var snabb att konstatera efter händelsen.

Poupard sade också att Frankrike tidigare utsatts för hackerattacker som enbart syftat till att falskt utpeka Ryssland som skyldiga. Databasen med Macron-mejlen finns tillgänglig på Wikileaks hemsida.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag