William Hahne sparkas ut ur SD: ”Det kommer bli massuteslutningar”

  • Tisdag 7 apr 2015 2015-04-07
E-post

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja att den nyvalde ordföranden för SD Stockholms stad, SDU-toppen William Hahne, kommer att uteslutas ur Sverigedemokraterna. Det berättar flera källor med mycket god insyn i partistyrelsen. – Det är en stor utrensning på gång, säger en källa till Nyheter Idag.

Nu kan Nyheter Idag avslöja att flera samstämmiga källor, med mycket god insyn i Sverigedemokraternas partistyrelse, bekräftar att SDU-toppen William Hahne kommer bli utesluten ur Sverigedemokraterna. Hahne blev nyligen vald under turbulenta former till uppdraget som ordförande för SD Stockholms stad.

– William Hahne är den mest kända personen som kommer bli utesluten på nästa partistyrelsemöte. Förutom Hahne kommer nästan alla som står nära Kasselstrand att också bli uteslutna, säger en källa med god insyn i partiet.

”Ingen respekt för interndemokratin”

Enligt tidigare uppgifter till medier utreds William Hahne bland annat för att han ska hanterat ett medlemsregister felaktigt. Detta har Hahne själv valt att bemöta offentligt på Facebook och konflikten med partiledningen har sedan en tid tillbaka varit helt offentlig. När Nyheter Idag når Hahne för en kommentar om uppgifterna att han kommer bli utesluten är han arg.

– En del personer i partiledningen visar att man inte har en tillstymmelse till respekt för interndemokratin inom partiet. Det tycker jag är skrämmande, säger Hahne i telefon till Nyheter Idag.

Samtidigt berättar källor för Nyheter Idag att det ska finnas fler uppgifter i ärendet än medlemsregistret vad gäller Hahne. Några detaljer av vad de uppgifterna ska röra sig om har Nyheter Idag i skrivande stund inte tagit del av, men det har tidigare vädrats kritik mot Hahne som ifrågasätter om han delar Sverigedemokraternas grundläggande ideologi.

”Mer än femton personer blir uteslutna”

Bakgrunden till uteslutningen bedöms vila på en konflikt som pågått under en längre tid mellan Sverigedemokraternas partiledning och ungdomsförbundet SDU. Det är SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne som av partiledningen bedöms stå för en annan ideologisk inriktning än den fastslagna socialkonservativa linjen som framför allt Mattias Karlsson varit med om att lansera. Men det är inte bara Hahne som väntas bli utesluten ur partiet.

– Det är en stor utrensning på gång. Vad jag känner till är det mer än femton personer, men antalet kan öka efterhand, säger källan.

Flera SDU-toppar blir uteslutna

Förutom William Hahne väntas även andra kända namn i SDU att bli uteslutna. En av dem är SDU-toppen Hanna Lindholm, ordförande i SDU Haninge/Nynäshamn som av källor pekas ut som närstående till William Hahne. Lindholm uppmärksammades nyligen av flera medier för att hånat en feminist på Twitter.

– Hon har bland annat figurerat med Nordisk Ungdom, det ska vara en av grunderna till uteslutningen, säger källan.

När Nyheter Idag når Lindholm över telefon vill hon inte kommentera uppgifterna om ett uteslutningsärende. Vidare ska även SDU-toppen Anton Stigermark, suppleant i SD Stockholms stads styrelse, bli utesluten ur partiet enligt uppgifter till Nyheter Idag. Förutom sitt engagemang i såväl moderparti som ungdomsförbund figurerar även Stigermark i den partiägda tidningen Samtiden.

– Att han skriver i Samtiden är ju en av grunderna för uteslutning, kan man säga om man vill skoja till det lite. I en av texterna som publicerats har Stigermark lyft fram Oswald Spengler, något som uppfattas som problematiskt i partiet.

Även andre vice ordförande i SDU Stockholm, Adam Berg, väntas bli utesluten på nästa partistyrelsemöte. Berg sitter även i förbundsstyrelsen i SDU och står nära Gustav Kasselstrand och William Hahne.

Uppmärksammades av Expo – väntas bli utesluten

Nyheter Idag kan även avslöja att i moderpartiet väntas Jan-Olof Bengtsson från SD Stockholm bli uteslutna. Bengtsson figurerade nyligen i en granskning som tidskriften Expo publicerade. I den artikeln står att Bengtsson gett uttryck för en antisemitisk föreställning om att judar har en politisk agenda och styr samhällsutvecklingen.

– Det kommer bli massuteslutningar. Det är en stor utrensning på gång, förklarar källan.

Läs också: Därför är det oundvikligt med uteslutningar i SD

Presschefen Henrik Vinge vägrar kommentera

När Nyheter Idag ringer Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge är han fåordig. Trots att Nyheter Idag redovisar namn på de personer som vår källa pekar ut som föremål för uteslutning vill inte Vinge ge någon kommentar alls.

– Jag kan inte bekräfta huruvida medlemsutskottet har väckt några ärenden mot de namnen du nämner, eller mot några andra personer heller för den delen, säger Vinge i telefonen.

– Skälet till att vi tidigare har kommenterat i vissa fall har då berott på att de själva gjort ärendena offentligt. Det kan också vara så att en person är folkvald eller har den typen av förtroendeuppdrag, då är det också så att vi kan se en anledning till att kommunicera det.

Men du kan inte dementera uppgifterna?

– Vi kommenterar över huvud taget inte den typen av uppgifter, säger Vinge med bestämd röst i telefonen.

De formella uteslutningarna förväntas ske om knappt tre veckor på nästa partistyrelsemöte som äger rum den 27:e april. Nyheter Idag har sökt samtliga personer som uppges vara föremål för uteslutningsärende för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag