Wirténs citat: ”Det finns islamister som står för något slags demokratiska idéer”

Mohammed Badie är ledare för muslimska brödraskapet. Flera länder bedömer dem som terrororganisation men Wirtén tycker det finns en demokratisk ådra. Foto: Wikimedia Commons
  • Söndag 15 feb 2015 2015-02-15
E-post 453

STOCKHOLM Sveriges Radio P1 sänder en sorts paneldiskussion där Per Wirtén från Dagens Arena diskuterade terrorattentatet i Köpenhamn med Andreas Gustavsson från ETC och Sakine Madon från Norran. – Det finns islamister som står för något slags demokratiska idéer, förklarade Wirtén i programmet.

Terrorattentaten, som ursprungligen antas ha riktat sig mot konstnären Lars Vilks, har varit dagens stora snackis. Under en paneldiskussion i Sveriges Radio möttes Per Wirtén från Dagens Arena, Andreas Gustavsson från ETC samt Sakine Madon från Norran för att prata om händelserna.

Under den diskussionen ska Wirtén menat att det är viktigt att stöda demokratiska krafter som han menar finns bland islamister.

– Sakine du missar ju en sak, jag tycker du också gör dig skyldig till en generalisering. Vi måste lära oss skillnaden på islamister och dom här revolutionärerna. Jag menar det finns islamister som står för något slags demokratiska idéer, förklarade Wirtén.

Adresserade Muslimska brödraskapet

Ett exempel på islamister som Wirtén menade stod för ”något slags demokratiska idéer” var Muslimska brödraskapet. Han menade att man bör värna om att de är på demokratins sida. Men Sakine Madon var inte helt imponerad av Wirténs resonemang. Hon menade att islamism är själva idén att göra politik av religion och att det är något varje demokrat bör se en fara med.

Det är inte första gången Wirtén diskuterar dessa ämnen relaterat till Lars Vilks som konstnär. Han har tidigare mött Lars Vilks i en paneldebatt arrangerad av publicistklubben. Muslimska brödraskapet anses av flera länder officiellt vara en terroristorganisation.

Den libertarianska sajten Bubbla har sparat stycket där Wirtén resonerar om islamism i Sveriges Radio P1. Nedan kan du lyssna på vad som sägs.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag