Wolodarski (DN) mot Benkö (SR) i storgräl om islamistskandalen på SR

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Nyheter Idag
  • Söndag 16 maj 2021 2021-05-16
E-post

STOCKHOLM Det har brutit ut ett storgräl mellan DN:s chefredaktör Peter Wolodarski och Sveriges Radios VD Cilla Benkö med anledning av islamistskandalen på Sveriges Radio. Wolodarski menar att det som skett är en stor skandal, medan Benkö anklagar Wolodarski för att sprida falska uppgifter om SR:s roll i totalförsvaret. 

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski går till hårt angrepp mot Sveriges Radio angående skandalen med en SR-reporter som hade ett förhållande med en islamist.

I en text på DN:s ledarsida skriver Wolodarski bland annat att islamisten i fråga hotat Gefle Dagblads chefredaktör, att han av Säpo betraktas som ett hot mot rikets säkerhet och att affären avslöjades av sajten Doku, medan Sveriges Radio velat behandla det hela som ett internt personalärende.

Läs även: Reporter på Sveriges Radio hade relation med islamistisk säkerhetsrisk

”En mediechef som tror att en skandal av detta slag i första hand ska behandlas som ett ”personalärende”, har inte enbart missförstått sin viktigaste lojalitet – den mot allmänheten. Själva försöket att i tysthet begrava historien bidrar också till att underminera förtroendet för den publicistiska verksamheten” skriver Wolodarski.

Wolodarski tar också upp tidigare kontakter mellan Sveriges Radio och Säpo, och skriver att ”höga chefer på SR har i samband med sina tillsättningar skriftligen fått bekräfta sin roll i just totalförsvaret i händelse av krig”.

I ett pressmeddelande som svar på Wolodarskis text anklagar Sveriges Radios VD Cilla Benkö Wolodarski för att sprida falska uppgifter om att hon som hög chef på Sveriges Radio ska ha fått bekräfta sin roll i totalförsvaret.

”Jag är den högsta chefen på Sveriges Radio och varken jag eller någon annan har gjort detta. Varför Peter Wolodarski påstår felaktigheter är mycket svårt att förstå” skriver Benkö, som även skriver att ”vår säkerhetsavdelning har gjort en gedigen granskning av det aktuella ärendet och vi är säkra på att Sveriges Radios säkerhet inte har äventyrats”.

Men Wolodarski står på sig vad det gäller påståendet.

– Jag är helt säker på att det stämmer. Det är otroligt vågat av vd:n för Sveriges Radio att dementera en sak som förekommer. Varför hon hon gör det vet jag inte men det förvånar mig mycket, säger Wolodarski till Omni.

Läs även: Professor kräver utredning av islamistskandalen på Sveriges Radio: ”Fakta måste redovisas”

Läs även: Sveriges Radios VD: Extern utredning av oss bryter mot grundlagen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag