Professor kräver utredning av islamistskandalen på Sveriges Radio: ”Fakta måste redovisas”

Foto: Vogler CC BY-SA 4.0 / Nyheter Idag
  • Måndag 10 maj 2021 2021-05-10
E-post 2418

Nu kräver Wilhelm Agrell, professor i säkerhetsanalys, en utredning kring förhållandet mellan en reporter på Sveriges Radio och en islamist som klassas som en säkerhetsrisk. Reportern hade intervjuat mannen, och rapporterat kritiskt kring beslutet om utvisning av mannen och flera andra islamister. 

Förra veckan avslöjade sajten Doku att en reporter på Sveriges Radio inlett ett privat förhållande med islamisten Raad Al-Duhan som enligt beslut från regeringen ska utvisas som säkerhetsrisk.

Läs även: Reporter på Sveriges Radio hade relation med islamistisk säkerhetsrisk

Reportern har intervjuat Al-duhan  och rapporterat kritisk om beslutet att utvisa honom och hans far Abo Raad.

Nyheten om hennes förhållande med Al-Duhan uppmärksammades av flera medier och ledde till hård kritik mot Sveriges Radio, som behandlat det hela som ett personalärende och tonat ned betydelsen.

Nu kräver Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, en extern och oberoende utredning av fallet. Detta på grund av att Sveriges Radio är en del av det svenska totalförsvaret.

– Det här handlar inte bara om journalistisk etik utan är en säkerhetsfråga i vidare mening. Sveriges Radio är en viktig del av det psykologiska försvaret. Företaget är klassat som skyddsobjekt, något man själv gärna framhåller i olika sammanhang, säger Wilhelm Agrell till Svenska Dagbladet.

– Därför är det extra allvarligt att bolagets trovärdighet nu är skadad. För så är fallet alldeles självklart. Frågan är hur mycket.

Enligt Agrell är poängen med en utredning inte att hitta någon syndabock för händelsen.

– Det handlar inte om att hänga någon eller peka finger. Jag anser bara att ärendet är för allvarligt för att släppas. Sakförhållandena måste klarläggas, fakta måste redovisas, säger Wilhelm Agrell till SvD.

Läs även: Gävleimamen Abo Raad har fått utvisningsbeslut

Magnus Ranstorp, terrorexpertpå Försvarshögskolan, säger till SvD att det finns anledning att utreda om Raad Al-Duhan varit inne i Sveriges Radios lokaler.

– Det finns all anledning för företagets säkerhetschef att kontrollera loggar för att säkerställa att så inte är fallet, säger Magnus Ranstorp till SvD.

I en skriftlig kommentar till Sveriges Radio svarar Sveriges Radios vd Cilla Benkö, att den utredning som efterfrågas redan genomförts av Sveriges Radio.

”Då Ekochefen fick information hösten 2020 vidtogs ett antal åtgärder varav en var en säkerhetsanalys som gjordes med de mekanismer som finns i ett företag med Sveriges Radios viktiga samhällsroll och i ett skyddsobjekt som radiohuset. Vi har bra rutiner som aktiveras då det är relevant, vilket på ett företag av vår karaktär sker med jämna mellanrum i förebyggande syfte”.

Läs även: Försvaret: Går inte att utvisa Abo Raad – kan ”råka väldigt illa ut”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag