Wolodarski varnar för att använda grannländer som slagträ i politisk debatt

När Sverige används som slagträ är det inte roligt längre. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 30 aug 2017 2017-08-30
E-post

STOCKHOLM Att använda grannländer som slagträ för den inrikespolitiska debatten är ett otyg som måste upphöra. I vart fall nu när Sverige används som skräckexempel utomlands. Så kan man tolka DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Det blev en rejäl debatt och medieexponering när Norges invandringsminister Sylvi Listhaug besökte Stockholmsförorten Rinkeby på tisdagen. Hon förklarade för Nyheter Idag att syftet med resan var att lära sig mer om Sveriges misstag med invandringspolitiken och för att ta med sig erfarenheter tillbaka till Norge. Hon var tydlig med att en liknande utveckling vill hon inte se i sitt eget hemland.

– Det som var intressant var det mötet jag hade med polisen som berättade om utmaningarna i Rinkeby och tjugo andra områden i Sverige. Det är det vi måste lära av. Vad Sverige har gjort fel och vad bör vi göra annorlunda, säger Listhaug till Nyheter Idag.

Den norska ministerns besök i Sverige uppfattas av kritiker som ett sätt att använda Sverige som ett slagträ i den norsk debatten inför valet. En av de som reagerar på Listhaugs besök är Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

”Mycket ovanligt att goda grannar använder varandras länder som slagträ i egen valkamp. Skadar relationen, oavsett rätt eller fel i sakfrågan”, skriver Wolodarski på Twitter.

DN varnade Sverige för den ”danska bacillen”

Att använda grannländer som slagträ i den inrikespolitiska debatten har länge förekommit i Sverige. Ett känt exempel är dokumentären ”Världens lyckligaste folk” där Lena Sundström söker svar på varför Danmark blivit främlingsfientligt och vad Sverige kan lära av Danmark för att inte gå i samma riktning.

Och Wolodarskis egen tidning DN har inte varit sämre. I en artikel med rubriken ”Danska sjukan” publicerad 2011 varnar DN på ledarplats för att Sverige inte ska tillämpa en liknande restriktiv invandringspolitik som den i Danmark.

”Sverige är inte immunt mot den danska bacillen, men vi har en långtgående tradition av tolerans som fortfarande skyddar oss mot de farligaste idéströmningarna”, skriver Wolodarskis egen tidning när de använder Danmark som slagträ i den politiska debatten.

På Twitter insinueras nu att Wolodarski linje är en form av hyckleri.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag