Wolodarskis hatsvans stoppar debatt om mediemisstro

Peter Wolodarski. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 15 jun 2017 2017-06-15
E-post 1261

BLOGG I en ringhörna har vi en pensionär som lät sig intervjuas i Aktuellt då hon tappat förtroendet för etablerade medier. I andra ringhörnan har vi Peter Wolodarski, chefredaktör för DN, och en rad ”journalister” och debattörer i en lång hatsvans. Och pressetiken är död.

SVT Aktuellt sände häromdagen ett inslag om människor som misstror medier. I inslaget intervjuas två personer, varav en av dem är den pensionerade undersköterskan Maud Egeland Oldelius. Hon hade varit med på ”Folkets demonstration” och var missnöjd med medierapporteringen som fokuserade på närvarande extremister och huliganer.

– Helt vanliga människor var där. Pensionärer med rullatorer och käpp. Vi beskrevs som en sorts människor som hatar allt som inte är svenskt. Men så är det inte, sade hon.

Reaktionen från Dagens Nyheter var att göra precis det som Egeland Oldelius försökte sätta ord på. Efter Aktuellt-inslaget fick hon schavottera i offentligheten som en nazist eftersom hon för två år sedan skrivit en kommentar på Nordfront, en sajt som drivs av nationalsocialister.

Vad DN inte berättar är att det finns två kommentarer. I den andra kommentaren, som ingen ”traditionell media” nämner, upptäcker Egeland Oldelius att det förekommer antisemitism på den här sajten, något hon också reagerar emot. Samtidigt uttrycker hon missnöje mot tiggare och muslimer.

DN väljer att inte nämna hennes namn i sin publicering. Men det kvittar, det är tydligt vem som avses och hon har precis synts med namn och bild i SVT Aktuellt – ett rikstäckande medium. Nu är hon nazisttanten med hela svenska folket och varken DN eller någon annan tidning har gett henne möjlighet att kommentera saken. Förutom Nyheter Idag.

Detta är den goda journalistiken idag. Granska skiten ur en pensionerad undersköterska, häng ut henne som nazist, och låt henne inte få bemöta anklagelsen. Det förtjänar hon tydligen eftersom hon inte litar på att etablerade medier agerar sjysst och vettigt i sin rapportering.

Skriv sen en högtravande text om hur jävla god och viktig du själv är för demokratin. Och glöm inte påminna skattebetalarna att ge lite extra presstöd till dessa demokratins försvarare.

Men det stannar inte där. Bara det faktum att Nyheter Idag låter Egeland Odelius få ge sin sida av saken kritiseras nu i sociala medier av ”journalister”. Det har blivit en standard att man aktivt ska undvika pressetiska regler när det finns misstanke om åsikter som är kritiska mot invandring. Eller mot medier, för den delen.

Egeland Odelius är självklart inte perfekt. Hon har skrivit saker på nätet som kan diskuteras. Det är ganska normalt när missnöjda pensionärer försöker berätta sin hjärtas mening om hur de ser på samhället. Av bland annat just de här orsakerna står följande listat i pressens yrkesregler:

”Visa särskild hänsyn mot ovana intervjupersoner. Upplys den intervjuade om huruvida samtal och annat material är avsett för publicering. Var försiktig med att återge uttalanden och annat material som icke-offentliga personer har publicerat i sociala medier”.

Andemeningen är att tolka människor generöst och inte illvilligt. För en medievan journalist är det självklart att inte använda en sajt som Nordfront för att vädra missnöje med invandringen. För en pensionär, som antagligen har begränsad koll på internet och skaran av alla sajter, kan det vara svårare.

Men detta skiter Dagens Nyheter i. Och en lång rad andra medier, debattörer och så kallade ”journalister”. Egeland Oldelius får helt enkelt offras. För vad händer om SVT Aktuellt börjar lyfta på locket och på allvar undersöka vad mediemisstron egentligen beror på?

I ett sådant läge har Peter Wolodarski allt att förlora.

Antagligen fungerar också attacken mot SVT Aktuellt. De har fått schavottera i omgångar för att de intervjuade ”fel” pensionär. Och så har Wolodarski effektivt strypt ännu en debatt för att rädda sitt eget skinn.

Och efter denna uppvisning i journalisters och mediers näthatande mot en pensionerad undersköterska kommer än färre människor lita på de etablerade medierna. Bra jobbat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag