Ygeman 2017: Glöm lager med livsmedel, skyddsmasker och andra förnödenheter

Bild: Olaf Kosinsky/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 6 apr 2020 2020-04-06
E-post 14230

SVERIGE 2017 sade Sveriges dåvarande inrikesminister Anders Ygeman att lagerhållning av livsmedel och skyddsutrustning inte hörde hemma i ett modern civilt försvar, som istället ”måste ha muskler att bekämpa de nya hoten” i form av IT-attacker mot statliga och privata system.

”Glöm lager med livsmedel, skyddsmasker och andra förnödenheter” var dåvarande inrikesminister Anders Ygemans budskap på Folk och försvars rikskonferens i Sälen i januari 2017 enligt DN.

– Ett modernt försvar ska inte bygga på strukturerna från förr, sade Ygeman.

Ygeman menade att ”självförsörjningsgraden är kanske inte det absolut viktigaste, vi kommer sannolikt att kunna utbyta varor med länder i vår närhet”.

Läs även: Sverige gav bort sina fältsjukhus till andra länder – har två kvar

Istället för lagerhållning av livsmedel och skyddsutrustning framhöll Ygeman att de moderna hoten mot rikets säkerhet handlade om att skydda statliga och privata IT-system.

– Ett modernt civilt försvar måste ha muskler att bekämpa de nya hoten. IT-attackerna är ett faktum och de sker dagligen, sa Ygeman och pekade på att banker som apotek hade drabbats av IT-haverier.

Ygeman passade också på att attackera Sverigedemokraterna vid en efterföljande presskonferens.

– Jag tror att Ryssland kan använda Sverigedemokraterna för att destabilisera. Man är ett parti som inte har klarat av att hålla rågången mot Ryssland, sade Ygeman.

Läs även: Svenonius om bristen på skyddsutrustning: ”Jag tror ingen såg det komma”

Under den pågående coronakrisen har bristen på lagerhållning av skyddsutrustning blivit föremål för hård kritik.

I SVT:s Aktuellt sade Irene Svenonius, (M), finansregionråd och högsta ansvarig för sjukvården i Stockholm, att ingen hade kunnat förutse att världen skulle drabbas av en pandemi, och vilka effekter det skulle få.

– Vi har tagit ett väldigt stort ansvar. Men att kunna förutse en hel pandemi där man till och med släcker ner europeiska leveranser, det tror jag inte någon hade kunnat tänka sig i sin vildaste fantasi, sade Svenonius och fortsatte:

– Att Frankrike och Tyskland satte upp och sade stopp, ni får inte leveranser av skyddsutrustning som finns i våra lager. Leveranser som var på väg till oss. Jag tror ingen såg det komma.

Läs även: SD: Sverige måste säkerställa tillgången av skyddsutrustning till vårdpersonalen

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag