Ygeman försvarar Eliasson: ”Får ta lite oförtjänt hård kritik” – Lade skulden på invandringen

Ygeman (S) Foto: Faksimil svtplay.se
  • Söndag 4 sep 2016 2016-09-04
E-post 571

STOCKHOLM Trots att rikspolischef Dan Eliasson möjligen är den mest kritiserade myndighetschefen i Sverige finns det i vart fall en person som är nöjd med honom. Och den personen råkar vara Eliassons egen chef, inrikesminister Ander Ygeman (S). – Jag är nöjd med rikspolischefen, sade statsrådet i SVT Agenda på söndagskvällen.

I kvällens SVT Agenda var både rikspolischef Dan Eliasson och inrikesminister Anders Ygeman (S) inbjudna för att svara på frågor om den pågående krisen inom polismyndigheten. Eliasson ville inte sätta några siffror på hur många brott som ska klaras upp, utan förklarade att han nöjer sig med om polisen kan börja visa en positiv trend med att lösa brott.

Lade skulden på invandringen

Både Eliasson och Ygeman fick frågor om myndighetens omorganisation som varit hårt kritiserad. Ygeman menar att höstens stora invandring, terrorhotet och gränskontrollerna har tagit stora resurser från polismyndigheten, varför alla problem inte nödvändigtvis kan kopplas till omorganisationen.

Istället fokuserade den socialdemokratiska ministern de omfattande problemen till invandringen.

– Nu har vi vänt flyktingsituationen. Vi hade 10 000 flyktingar i veckan i november i förra året. Idag är det 400 i veckan. Då minskar påfrestningen på polisorganisationen.

Och när det kommer till den hårt kritiserade rikspolischefen har Ygeman fortsatt förtroende för Eliasson. Inrikesministern gick så långt att han även tog Eliasson i försvar.

– Jag är nöjd med Rikspolischefen och jag tycker att han ibland får ta lite oförtjänt hård kritik för att vara den högsta ledningen för polisen i den här mycket ansträngda situationen, förklarade Ygeman.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag