Ygeman om mer resurser till poliser i förorter: ”Vi kommer återkomma i höst”

Ygeman bad att få återkomma till hösten om det blir mer pengar till poliser som arbetar i förorten. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Söndag 22 maj 2016 2016-05-22
E-post

STOCKHOLM Situationen i svenska förorter och så kallade ”utanförskapsområden” blir allt mer akut. Stenkastning, bilbränder och laglöshet har kommit att bli vardag. Frågan debatterades på söndagen i SVT Agenda mellan inrikesminister Anders Ygeman (S) och Centerpartiets partiledare Annie Lööf. – Vi kommer återkomma i höst, sade Ygeman om nya satsningar på polisen.

Under söndagen publicerade SVT nya chockerande videobilder som visar hur kriminella ungdomar i så kallade ”utanförskapsområden” kastar sten och hotar polispersonal i tjänst. Senare på söndagen möttes inrikesminister Anders Ygeman (S) och Annie Lööf (C) i SVT Agenda i en debatt om hur samhället bör hantera den allt mer akuta situationen.

Men om polisen borde bli tuffare och rentav gripa de som kastar sten mot myndighetspersonal var inget som Ygeman ville ge ett rakt svar på.

– Det är dom på plats som får avgöra det. Jag tror det behövs fler poliser, det behövs snabbare lagföring och det behövs tydligare påföljder. Men det räcker inte, vi måste bryta tio års negativ utveckling i de här områdena, sade Ygeman.

Lööf: ”Vi måste sätta hårt mot hårt”

Annie Lööf hade däremot en betydligt tuffare retorik i frågan där hon förklarade att samhället behöver sätta hårt mot hårt. Det är en delvis ny retorik från Centerpartiet, som tidigare lagt större betoning på mjukare frågor.

– Det pågår brott ute i verkligheten och då måste vi sätta hårt mot hårt mot de individer som gör detta, sade Annie Lööf.

Visst bråk uppstod mellan Lööf och Ygeman om vem som egentligen vill satsa mest på poliser. Annie Lööf betonade att poliser borde få en lönehöjning på samma sätt som lärare fått mer i lön. Ygeman en mer passiv linje där han hänvisade frågan till arbetsmarknadens parter, alltså fackförbund och arbetsgivarorganisationer.

– Vi satsar mer ekonomiska resurser på polisen än vi någonsin gjort, poängterade han samtidigt.

Och om det blir några mer resurser till poliser som möter hot, våld och stenkastning i sin vardag återstår att se. Något besked lär inte komma förrän efter sommaren, enligt inrikesministern.

– Jag tror det kommer behövas fler poliser. När vi har gått igenom det underlag som polismyndigheten lämnat in till regeringen så kommer vi återkomma i höst när vi tar nästa årsbudget, förklarade Ygeman.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag