Ylva Johansson: EU hade varit mycket fattigare utan invandring

Ylva Johansson (S). Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Onsdag 20 maj 2020 2020-05-20
E-post 5024

EU Ylva Johansson (S), tidigare minister och nu EU-kommissionär med ansvar för migration, säger i en intervju att EU hade varit en fattigare union utan de migranter som tar sig hit. Samtidigt aviserar hon ett nytt förslag till migrationspakt till sommaren.

Ylva Johansson intervjuas av tankesmedjan Friends of Europe och får frågan om det går att ändra ”narrativet” kring migranter med tanke på att en del av dem nu jobbar inom viktiga samhällsfunktioner som vården.

– Svaret på din fråga är ja, det tror jag. Men det finns även risker, säger Johansson på engelska.

– Det finns alltid högerextremister och rasistiska och främlingsfientliga krafter som vill beskriva migranter som något onormalt, som vill beskriva migranter som ”de”. Men det är inte sant. Migration är normalt, migranter är här och har varit här i generationer. Så vi har många migranter och många människor med migrantbakgrund och de är en del av ”oss”, en del av ”vi”.

Johansson påstår att en tredjedel av läkarna i Sverige är födda i utlandet, och ”de flesta” utanför EU. Det menar hon är viktigt att uppmärksamma.

– Ett normalt år i EU har vi runt en miljon, en och en halv miljon migranter som kommer reguljärt till vår union. Och utan dem skulle vi vara en mycket, mycket fattigare [”poorer”, reds. anm.] union. Samtidigt är det mycket färre som kommer irreguljärt, färre än 200 000. Det är viktigt att framhålla.

Ylva Johansson kommenterar även bilden av så kallade ensamkommande ungdomar.

– Många av dem är tonårspojkar. Jag är mamma till två pojkar själv och minns när de var i åldrarna 16 och 17. Som mamma kan du se att sonen är den mest underbara personen i världen, men jag inser att det inte alltid är uppenbart för andra. Så det är också en utmaning.

Johansson uppger att ett nytt förslag till migrationspakt är på väg och kan presenteras i början av sommaren. I det förslaget ska det ingå lagliga vägar för migranter att komma till EU, i stället för att de ska ta sig via människosmugglare över Medelhavet.

– Vi behöver migration och vi behöver hantera migration på ett ordnat sätt, säger EU-kommissionären.

Läs även: Eriksson (MP): ”Skulle vilja att vi ökar det svenska biståndet”

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag