Ylva Johansson (S) öppnar för att inskränka strejkrätten: ”Svenska modellen fungerar inte”

Ylva Johansson (S). Foto: Wikimedia commons
  • Onsdag 3 jan 2018 2018-01-03
E-post 469

GÖTEBORG Den långtgående konflikten mellan Hamnarbetareförbundet och APM Terminals har fått en ny vändning. Nu går den socialdemokratiska arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) ut och kräver en inskränkning på strejkrätten. 

Den långtgående konflikten mellan fackförbundet Hamnarbetarförbundet och företaget APM Terminals har fått en ny vändning. Den socialdemokratiska arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) öppnar nu för att den enda lösningen är att vända sig emot den svenska modellen och inskränka strejkrätten, det uppger SVT Nyheter.

Bakgrunden till konflikten är att Hamnarbetareförbundet har gått i strejk och lagt blockader mot arbetsgivaren eftersom APM Terminals vägrar teckna kollektivavtal med fackförbundet. APM Terminals menar att eftersom de redan tecknat avtal med LO-anslutna fackförbundet Transportarbetarförbundet behöver de inte teckna något avtal med Hamnarbetarförbundet.

Eftersom konflikten inte har löst sig efter 18 månader går nu den socialdemokratiska ministern ut och säger att det behövs en ny lagstiftning för att inskränka strejkrätten.

– Den svenska modellen fungerar inte som det var tänkt i det här fallet och det är därför jag är beredd att gå så långt som med lagstiftning i ett ärende som för oss socialdemokrater naturligtvis är väldigt känsligt, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), till SVT Nyheter.

Hamnarbetarförbundet varnar för att näringslivet använder konflikten för att pressa regeringen till att lagstifta emot vanliga arbetares intressen.

– Näringslivet har velat ha den här lagstiftningen länge, där det är möjligt för en arbetsgivare att hänvisa till att det redan finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen. Man vill ha den öppningen till avtalsshopping, möjligheten att byta till ett billigare avtal och en mer medgörlig facklig motpart, säger Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot Hamnarbetarförbundet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag